آینه جم-حسین بردستانی-کارشناس ارشد مدیریت استراتژیک
پایگاه اطلاع رسانی استانداری بوشهر خبر داده با پیگیری استاندار بوشهر و دستور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، انتصاب مدیران بومی در مناطق ویژه اقتصادی و آزاد با نظر استانداران انجام می شود. احمد محمدی زاده ضمن دیدار با سید صولت مرتضوی در نامهای با اشاره به اینکه استان بوشهر دارای سه منطقه ویژه اقتصادی و یک منطقه آزاد تجاری است، خواستار انتصاب مدیران واحد کار و اشتغال مناطق ویژه و آزاد در استان از بین نیروهای متخصص و متعهد بومی استان بوشهر با هماهنگی استاندار شده و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز به مدیران زیرمجموعه این وزارتخانه دستور داده است تا انتصاب مدیران کار مناطق ویژه اقتصادی و آزاد با نظر استانداران و با هماهنگی با مدیران ارشد استان انجام شود.
در حال حاضر منطقه آزاد تجاری-صنعتی بوشهر و منطقه ویژه اقتصادی بوشهر در شهرستان بوشهر، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در شهرستان عسلویه و منطقه ویژه اقتصادی شمال استان بوشهر در شهرستان دیلم قرار دارند.
یک مقام مسئول در استانداری نیز در تشریح این درخواست به رسانه ها گفته هر چند مجموعه مدیریتی فعلی کار و واحد اشتغال منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، گام های مهمی برای بومی گزینی نیازهای صنعت به تخصص های مورد نیاز در بخش های مختلف برداشته، اما کافی نیست و نتوانسته به مصوبه ۵۰ درصدی حضور نیروهای استان بوشهر در این تاسیسات نفت و گاز بیانجامد.
عباس مطاف افزوده با توجه به ماده پنج مقررات اشتغال نیروی انسانی مصوب سال ۱۳۷۲ که وزارت کار و امور اجتماعی را مکلف می کند با هماهنگی سازمان هر منطقه، واحد کار و خدمات اشتغال ایجاد کند و همچنین تبصره یک ذیل این ماده که مدیر واحد کار و خدمات اشتغال با پیشنهاد سازمان هر منطقه با حکم وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی منصوب شود، استاندار بوشهر طی نامه ای رسمی خواستار هماهنگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با مدیریت ارشد این استان برای انتصاب این مدیریت ها شده است. به نظر می رسد، مهم ترین هدف استاندار بوشهر از این درخواست، انتصاب مدیر کار و خدمات اشتغال منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با هدف تحقق سهمیه اشتغال ۵۰ درصدی برای نیروهای بومی باشد اما اینکه، این توافق تا چه اندازه می تواند به تحقق مصوبه یاد شده کمک نماید، نیاز به بررسی دقیق تری دارد. بنیان گذار تشکیلات مدیریت کار و خدمات اشتغال منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و ارتقای کمیته وقت اشتغال منطقه ویژه به ساختار رسمی سازمانی و تعمیم آن در مناطق ویژه اقتصادی آزاد کشور و انتصاب مدیر کار با حکم وزیر، جزء افتخارات زنده یاد شیخ عبدالله حاجیانی است که بعد از اتمام دوره نمایندگی اش در مجالس پنجم و ششم به جای ماندن در تهران، راهی عسلویه شد تا طبق آنچه خود اظهار می کرد به اشتغال نیروهای استان و منطقه در پارس جنوبی همت نماید. از سال ۱۳۷۵ كه عمليات اجرايي پروژه هاي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس شروع شد تا سال ۱۳۸۷ كه مديريت كار و خدمات اشتغال، زیرمجموعه سازمان منطقه ویژه عملا شكل گرفت، به مدت ۱۲ سال، مسئولیت کار و اشتغال منطقه ویژه تحت امر اداره کل کار استان بوشهر قرار داشت.
از آن روز تاکنون مدیریت کار و خدمات اشتغال منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از مدیر گرفته تا کارکنان آن واحد همگی جزو نیروهای استان بوده و هستند اما خروجی آن مجموعه، موجب رضایتمندی مردم استان بوشهر نشده است! هر چند انتقادات گاه و بیگاه مدیران کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان از عملکرد مدیران کار و خدمات اشتغال منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس که هم عرض وی از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی حکم می گیرد و طبیعتاً پاسخگوی او نیست نیز در مقاطع مختلفی برای استان چالش زا شده است.
بنابراین انتصاب نیروهای محلی و استانی در راس این مدیریت تاکنون نتوانسته مشکل اشتغال نیروهای بومی را به نحو مطلوب و رضایت بخش، حل کند و عملاً انتصاب مدیر این مجموعه، چه با نظر استاندار و چه بدون نظر استاندار، گره گشای مشکل سهمیه ۵۰ درصدی اشتغال نیروهای بومی نخواهد بود و باید در جستجوی راه حل دیگری بود. از طرفی اغلب نیروی کار شرکت های گازی و پتروشیمی عسلویه طی سال های گذشته جذب و به کار گرفته شده اند و حتی واگذاری صد در صدی سهمیه استخدام پتروشیمی های جدید نیز نمی تواند سهمیه اشتغال نیروهای استان در پارس جنوبی را تا سطح مطلوب ارتقا دهد.
علاوه بر آن، آزمون های استخدامی شرکت های فعال در پارس جنوبی و پایتخت انرژی که مثلاً برای جذب نیرو در شرکت های پتروشیمی طی سال های اخیر برگزار شده است و نبود نظارت های کافی و دخالت برخی مسئولین موثر در فرآیند بکارگیری نیروها نیز موجب خدشه بر صحت استخدام ها شده و عملاً علیرغم افزایش احتمالی سهم نیروی بومی اما موجب ارتقای سطح رضایتمندی مردم نگردیده است. از این رو تصور می شود تحقق پیشنهاد دوم استاندار بوشهر به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مبنی بر استفاده از ظرفیت نیروهای بومی متخصص شاغل در صنایع پارس جنوبی و انتصاب اعضای مدیران واحدها، هیات مدیره ها و مدیران عامل شرکت های صنعتی وابسته به آن وزارتخانه با اولویت انتصاب نیروهای متخصص بومی و واجد شرایط و موافقت وزیر با این درخواست، بتواند در زمینه ارتقای میزان تاثیرگذاری نیروهای توانمند و شایسته بومی در حوزه صنعت به ویژه در بحث اشتغال، تاثیرگذاری بیشتری برای افزایش سهم اشتغال نیروی کار بومی و مدیریت های پارس جنوبی داشته باشد.
*****انرژی جنوب
[کد خبر:AJ42849]
