آینه جم- پل تاریخی سی و سه پل اصفهان از فقدان نظارت و نگهداری، رنج می‌برند و در این شرایط، با آسیب‌های مختلفی نیز دست و پنجه نرم می‌کند. از یادگاری‌نویسی‌های ریز و درشت و تخریب‌های انسانی گرفته تا ترک‌های نگران کننده‌ای که متأسفانه پژوهش دقیقی برای تشخیص منبع ایجاد آن انجام نشده است.

به گزارش فرارو، متاسفانه با کم کاری مسئولین میراث فرهنگی و شهرداری اصفهان که در مرمت نشدن مداوم یا مرمت‌های غیر اصولی این بنا صورت گرفته، آنچه اکنون واضح و مسلم به نظر می‌رسد، ضرورت انجام مطالعات کامل دربارۀ علت ایجاد این ترک‌ها و دیگر آسیب‌ها است تا بتوان بر اساس این تشخیص، تصمیمی درست گرفت و برای درمان درد پل تاریخی سی و سه پل اصفهان اقدام کرد.

سی‌وسه‌پل یا پل الله‌وردی‌خان،  پلی است با ۳۳ دهانه، ۲۹۵ متر طول و ۱۴ متر عرض، که زیرنظر الله‌وردی‌خان اوندیلادزه و با معماری استاد حسین بنا اصفهانی بر روی زاینده‌رود در شهر اصفهان و همزمان با حکومت شاه عباس صفوی ساخته شده و جای برگزاری مراسم جشن آب‌پاشان و همچنین مراسم خاج‌شویان ارامنهٔ اصفهان در دورهٔ صفویه بوده است.

اندیشهٔ بنای سی‌وسه‌پل در سال ۱۰۰۸ هجری قمری و در دوازدهمین سال پادشاهی شاه عباس یکم به وجود آمد و در سال ۱۰۱۱ هجری قمری، الله‌وردی‌خان اوندیلادزه گرجی، سردار مشهور او مأمور اتمام ساختمان پل گردید. 

در سفرنامه‌های جهانگردان اروپایی آن دوران، به برگزاری این جشن اشاره‌هایی شده است. در این جشن که در ۱۳ تیرماه هر سال برگزار می‌شد مردم با پاشیدن آب و گلاب روی یک‌دیگر در این مراسم شرکت می‌کرده‌اند.

ارامنهٔ جلفای اصفهان هم مراسم خاج‌شویان خود را در محدوده همین پل برگزار می‌کرده‌اند. این پل یکی از شاه‌کار‌های معماری و پل‌سازی ایران محسوب می‌شود و از زیبایی و عظمت منحصر به فردی برخودار است.

[کد خبر:AJ47938]
پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم


نوشتن دیدگاه

جدیدترین مطالب