000000000000544.jpg

آینه جم: مدیر عامل شرکت آب منطقه ای بوشهر گفت: موضوع بحرانی بودن شهرستان جم را در مقایسه با سایر شهرستان ها به دلیل وسعت و تعداد آبخوان های کمتر، باید بیشتر یادآور شد.

به گزارش «آینه جم»؛ شاپور رجایی در جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان با اعلام این مطلب افزود: دشت طلحه و فاریاب با 365 سانتی متر ( روزانه یک سانتی متر) بیشترین افت و پس از آن دشت های دهرود – تنگ ارم و خون بترتیب با 280 و 208 بیشترین پایین افتادن سطح آب زیر زمینی را به خود اختصاص می دهند.

دشت طلحه و فاریاب رکورد دار افت آب زیرمینی در کشور

وی در همین خصوص ادامه داد: دشت طلحه و فاریاب رکوردار افت سطح آب زیرزمینی در بین 31 دشت آبی استان و احتمالا کشور می باشد.

رجایی بیشترین سطح اشتغال بخش بوشکان بخصوص روستاهای طلحه، فاریاب، خون و حتی شهرهای کلمه و بوشکان را مربوط به بخش کشاورزی دانسته و اظهار داشت: ادامه افت سطح ایستابی با برداشت های بی رویه و عدم برخورد قاطع و قانونی با بهره برداران و یا برداشت کنندگان غیر مجاز، آبخوان های این دشت ها را به نابودی کشانده و در آینده نزدیک شاهد بیکاری قشر وسیعی از تولیدکنندگان روستایی این بخش خواهیم بود.

وی تاکید کرد: منابع آب زیر زمینی دشت گلدشت در سالهای گذشته با توجه به بهره مندی از تغذیه سد رییسعلی دلواری فاقد افت بوده، لکن در 4 ماه گذشته حدود 31 سانتی متر و در سال آبی گذشته حدود 113 سانتی متر افت سطح ایستابی را نشان می دهد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای بوشهر افت سطح ایستابی دشت گلدشت را شروع نگرانی و تهدیدی جدی برای بهره برداران این دشت عنوان کرد و یاد آور شد: بیشترین تخلفات حفر چاههای غیر مجاز، انتقال آب و حتی اجاره اراضی زراعی به غیر بومیان در همین منطقه صورت گرفته و این امر به تشدید دامنه بحران آبی آن منجر شده است.

وضعیت نگران کننده منابع زیرزمینی دشتی و تنگستان

رجائی وضعیت افت سطح آب زیر زمینی دشت اهرم را در متوسط یک سال اخیر 24 سانتی متر دانست و افزود: شهرستان دشتی با متوسط تغییرات دراز مدت سطح آب به میزان منفی 43 سانتیمتر در سال و کسری مخزن 9 میلیون متر مکعبی از دیگر شهرستان هایی است که تمامی دشتهای  آن از مرز بحران گذشته و همگی ممنوعه شده اند.

وی با اذعان به اینکه بیشترین افت طی 4 ماه اخیر مربوط به آبخوان های باغان و دشت پلنگ به میزان منفی 77 سانتی متر بوده است، تصریح کرد: افت کمتر بعضی دشتهای این شهرستان ناشی از کاهش توان آبدهی، جایگزینی آب شور و محدودیت در بهره برداری از منابع آب شور و نیز عدم کشت محصولات زراعی و صیفی جات طی فصل اخیر بوده است ولی آنچه مسلم است و طی ماههای آینده شاهد آن خواهیم بود سیر نزولی تراز آب مستمر ادامه خواهد داشت.

هشدار درباره نشست زمین در شهرستان جم

دبیر شورای حفاظت از منابع آب استان با اشاره به این موضوع که بحرانی بودن شهرستان جم را در مقایسه با سایر شهرستان ها به دلیل وسعت و تعداد آبخوان های کمتر، می توان بیشتر یادآور شد، گفت: مساحت و حجم کمتر ذخایر آب زیرزمینی این شهرستان از یک طرف و افت سریع تر سطح آب ماهانه بیش از 30 سانتیمتر و 1 متر طی 4 ماه اخیرسبب گردیده تا از منظر ذخایر آبی در شمار شهرستان های بسیار بحرانی قرار گیرد. آبخوان دشت ریز در 4 ماهه اول سال 1394 معادل 118 و دشت جم 66 سانتی متر افت نشان می دهد. 

وی اعلام کرد: دشت های ریز و جم در یک سال گذشته بترتیب 172 و 92 سانتی متر افت داشته اند که این میزان افت در یک شهرستان صنعتی که میزبان یکی از بزرگترین و عظیم ترین تاسیسات و خطوط انتقال گاز کشور می باشد بسیار خطر بوده و می تواند موجبات نشست زمین و بروز خسارت به تاسیسات زیربنایی و اماکن شهری و روستایی گردیده و لازم است تدابیر ویژه ای اتخاذ گردد.

کل دشت آبدان غیرقابل استفاده می شود

رجائی به وضعیت منابع آب زیر زمینی دشت های شهرستان دیر و کنگان اشاره کرد و افزود: بعلت الگوی کشت گوجه در شهرستان دشت آبدان در حال حاضر با تراز مثبت 17 سانتی متر برخوردار بوده، ولی با توجه به آمار واحد مدیریت مطالعات شرکت و غلبه آب شور به سمت آب شیرین، در آینده نزدیک کل دشت غیر قابل استفاده خواهد شد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای بوشهر خاطر نشان کرد: وضعیت منابع آب زیر زمینی شهرستانهای گناوه و دیلم بعلت وجود منابع آب زیر زمینی غیر قابل بهره برداری کمترین افت سطح ایستابی را در استان داشته است.

افت ماهانه 10 سانتیمتری آب دشت های استان

رجائی تاکید کرد: بطور کلی آمار های فصل اخیر نشان می دهد دشت های استان، ماهانه بطور متوسط بیش از 10سانتیمتر و طی 4 ماه حدود 35 سانتی متر افت را تجربه نموده اند و این در حالیست که از ابتدای سال آبی افت تراز سفره های زیرزمینی آبخوان ها 80 سانتیمتر بوده و طی یکسال گذشته افت از مرز یک متر نیز گذشته است.

وی اظهار داشت: همه باید در کنار هم و همکاری همدیگر برای مدیریت مصرف آب تلاش کنیم و با توسعه روشهای نوین آبیاری، کشت محصولات کم آب بر، افزایش راندمان تولید در واحد سطح و رعایت الگوی کشت با مشکل کم آبی بصورت علمی برخورد شود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای بوشهر در پایان گفت: اگر در مورد مدیریت آب‌های زیرزمینی تعلل کنیم ممکن است تمام آب‌خوان‌ها در دشت‌های بحرانی از بین برود و امکان بازیابی سفره‌های زیرزمینی میسر نباشد.

 

منبع:خلیج فارس

[کد خبر:AJ6846]
پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم

کانال تلگرامی پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم