000001008jj.jpg

 

 

آینه جم: برخلاف تصور بسیاری از مردم، مرکز آمار معتقد است بوشهر در میان 3 استان دارای پایین ترین تورم می باشد.
به گزارش آینه جم؛ مرکز آمار در گزارش اخیرش درباره تورم عمومی (نقطه به نقطه) در پایان سال 1402، نرخ کشوری را ۳۲.۳ درصد را اعلام کرد.
به عبارت ساده تر، تورم خانوار ایرانی به اندازه ۳۲.۳ درصد نسبت به اسفند ۱۴۰۱ افزایش پیدا کرده است.
اما در گزارش استانی مرکز آمار، این شاخص در بوشهر 27.2 اعلام شده است، یعنی حدود 5 درصد پایین تر از میانگین کشوری.
جدا از زنجان که تورم سالانه آن مشابه بوشهر اعلام شده، تنها سیستان و بلوچستان با تورم 22.2 پایین تر از بوشهر قرار گرفته است.
به عبارتی، مرکز آمار معتقد است از نظر تورم سالانه، بوشهر جزو دو استانی می باشد که کمترین تاثیرات را گرانی ها پذیرفته است.
به روایت مرکز آمار در گزارش پایان سال 1402، نرخ تورم عمومی در استان های آذربایجان غربی (۳۶.۷ درصد)، اردبیل و ایلام (۳۵.۷ درصد)، اصفهان و کرمان (۳۵.۲ درصد) و یزد (۳۵ درصد) بیشتر احساس شده است.
در این گزارش، تهران در بین استان های دارای تورم بالا نیست و حتی تورم آن 1.1 درصد زیر تورم عمومی کشور دیده شده است.
 
از تورم رسمی تا واقعیت های بازار
صرف‌نظر از بالا بودن نرخ تورم در اقتصاد ایران که به مهمترین چالش در حوزه سیاستگذاری اقتصادی کشور تبدیل شده است، یک مسأله جدی دیگر درخصوص تورم، تفاوت نرخ تورمی اعلام‌شده توسط نهادهای آماری و میزان تورمی است که مردم حس می‌کنند.مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی دلایل این تفاوت پرداخت. بر اساس افکارسنجی انجام شده توسط مرکز پژوهش‌های مجلس در مرداد 1401، میانگین نرخ تورم احساس‌شده توسط مردم 86 درصد بوده است. این در حالی است که بانک مرکزی و مرکز آمار نرخ تورم نقطه به نقطه این ماه را به ترتیب ۴۶ و ۵۱ درصد اعلام کردند.
البته این موضوع تنها منحصر به اقتصاد ایران نیست و در سایر نقاط دنیا نیز بین نرخ تورم احساس شده و نرخ تورم رسمی تفاوت وجود دارد؛ اما با شدت و فاصله کمتر. مثلا درحالیکه نرخ تورم رسمی در اتحادیه اروپا و ژاپن در سال 2021 نزدیک به صفر بوده، احساس مردم از تورم نزدیک به پنج درصد بوده است.
 
 
آمارها برای مردم بی اعتبار می شوند اگر…
توجه به نرخ تورم احساس‌شده توسط افراد جامعه، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا اگر احساس افراد از تورم تفاوت قابل توجهی با نرخ تورم رسمی داشته باشد، آمارهای رسمی برای افراد جامعه بی‌اعتبار خواهد شد.همچنین از آنجا که انتظارات تورمی افراد ارتباط بالایی با تورم احساس‌شده آنها دارد، پس سیاستگذار پولی باید نرخ تورم احساس‌شده افراد را به طور مستمر رصد کند.
در نهایت مرکز پژوهش‌های مجلس چهار پیشنهاد مهم برای سیاسگذار پولی مطرح کرده تا به‌وسیله آن مهار تورم در مسیر هموارتری قرار بگیرد.
 
1- محاسبه و انتشار تورم رسمی برای گروه‌های مختلف جمعیتی
2- محاسبه و انتشار نرخ تورم بر اساس شاخص قیمت روزمره
3- محاسبه و انتشار نرخ تورم بر اساس شاخص قیمت درک‌شده
4- آموزش عمومی درباره مفهوم تورم و روش محاسبه آن
[کد خبر:AJ45191]
پايگاه خبري تحليلي آينه ي جم


نوشتن دیدگاه

جدیدترین مطالب