000000378.jpg

فرودگاه لیشوی ؛ متفاوت ترین در چین و شاید جهان (+عکس)

 

آینه جم- شرکت معماری مد آرکیتکتس (MAD Architects) به خاطر آفرینش های خلاقانه و ساختارهای شگفت انگیز خود شناخته شده است. این شرکت همواره طرح های جذاب را ارائه می کند و از موارد بدون ریسک و کسل کننده پرهیز می کند.

فرودگاه لیشوی چین

 

فرودگاهی شبیه به یک پرنده آماده پرواز

فرودگاه لیشوی (Lishui Airport) واقع در استان ژجیانگ چین یکی از جدیدترین پروژه های مد آرکیتکتس است که در منطقه ای جنگلی قرار دارد. طراحی ساختمان این فرودگاه شبیه به یک پرنده سفید بزرگ به نظر می رسد که در شرف پرواز قرار دارد.

فرودگاه لیشوی در اواخر سال 2024 تکمیل خواهد شد. در حال حاضر، هنوز کارهای زیادی باید انجام شوند تا ساختار فرودگاه شبیه به رندرهای دیجیتالی آن به نظر برسد.

به گفته مد آرکیتکتس، لیشوی شهری جنگلی در جنوب غربی استان ژجیانگ است و به واسطه دره ها و سرسبزی چشمگیرش مشهور است. نخستین فرودگاه این شهر به عنوان یک فرودگاه منطقه ای داخلی با ظرفیت پیش بینی شده سالانه یک میلیون مسافر در منطقه ای تپه ای در 15 کیلومتری جنوب غربی شهر قرار دارد.

فرودگاه لیشوی چین

برنامه ریزی، طراحی و کل فرآیند ساخت فرودگاه لیشوی با احترام به مکان اصلی و در عین حال تمرکز بر دسترسی راحت، تلاشی برای رونق گردشگری و برجسته کردن ویژگی های زیبای این فرودگاه کوهستانی انجام شده است.

این سازه تقریبا 24 متر ارتفاع دارد و زمینی به مساحت 12077 متر مربع را اشغال خواهد کرد. فضای داخلی ساختمان فرودگاه لیشوی دارای پوشش چوبی جذاب و یک نورگیر مرکزی عظیم است. با همراهی پنجره های بزرگ، ورود نور طبیعی به حداکثر می رسد. کل طرح بندی برای حصول اطمینان از سفر آسان شکل می گیرد که در آن بخش پروازهای خروجی برای دسترسی آسان در طبقه همکف قرار دارد، در شرایطی که مناطق انتظار در طبقه بالا قرار خواهند گرفت.

فرودگاه لیشوی چین

این فرودگاه با پوشش زمینی به مساحت 2267 هکتار با حداکثر اختلاف ارتفاع نزدیک به 100 متر، دارای سقف آویزان بزرگ نقره ای مایل به سفید است که شبیه به پرنده ای سفید رنگ آماده برای پرواز به نظر می رسد. شکل پرنده مانند تغییرات ارتفاع را جذب کرده و فرودگاه را در کوه ها ادغام می کند. این شرایط فرودگاه را به یک نشان اختصاصی معنوی در منطقه تبدیل می کند.

فرودگاه لیشوی تا سال 2030 می تواند پذیرای حدود 5 میلیون مسافر در سال باشد و یک پایانه بین المللی اضافی به عنوان بخشی از برنامه توسعه آن در نظر گرفته شده است.

فرودگاه لیشوی چین

فرودگاه لیشوی چین

000000470.jpg

از گورستان هخامنشی‌ها و اشکانی‌ها چه بیرون آمد؟ (+ عکس)

 

آینه جم- گورستان «مرسین چال» در حوضه آبگیر سد فینسک در شهرستان مهدیشهر استان سمنان واقع شده است، که کاوش‌های باستان‌شناسی در آن بیشتر نجات‌بخشی دارد. این گورستان نخستین بار در فاصله سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۰ بررسی شد و نخستین کاوش در سال ۱۳۹۳ به سرپرستی «مهرداد ملک‌زاده» انجام شد.

به گزارش ایسنا، گورستان مرسین چال تا کنون در چهار فصل، کاوش باستان‌شناسی شده است. فصل دوم آن را نیز ملک‌زاده در سال ۱۳۹۹ انجام داد و سومین فصل کاوش در سال ۱۴۰۰ و در دو فاز به سرپرستی «محمدرضا نعمتی» و «عطا حسن‌پور» انجام شد.

 

نعمتی چهارمین فصل کاوش را هم در سال ۱۴۰۱ انجام داد، که اکنون نتیجه آن کاوش و یافته‌های آن برای نخستین‌بار در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شده است.

در کاوش‌های قبلی مرسین چال، گوری متعلق به یک بانو در کنار اشیاء فاخری نظیر النگو، دستنبد، پابند، انواع سفالینه‌ها در اشکال مختلف و یک انگشتر مفرغی با نقش شیر بالدار یافته شد، که باستان‌شناسان آن را در نوع خود «بی‌نظیر» توصیف کردند. همچنین یک ریتون (تکوک) از جنس سفال با نقش بزکوهی با شاخ‌های کنگره‌دار متعلق به دوره اشکانی و مربوط به ۲۲۰۰ سال پیش کشف شد.

در فصل سوم، ۶۸ گور از نوع گورهای چاله‌ای شناسایی شد، که تدفین در این گورها به صورت طاق‌باز با جهت شرقی ـ غربی بود. از جمله مهم‌ترین یافته‌های کمیاب در این کاوش، یک سنگ گور منقوش بود. روی این سنگ گور، نقش یک اسب و سوارکار ایستاده در مقابل درختی ترسیم شده و به شیوه «کوبشی» یا «کنده» با عمق کم، روی سنگ صاف از جنس سنگ آهک نقش شده است. باستان‌شناسان گفته‌اند تا کنون نمونه این سنگ گور منقوش از دوره اشکانی در ایران گزارش نشده بود. ‌

از گورستان هخامنشی‌ها و اشکانی‌ها چه بیرون آمد؟ + عکس

اما یافته‌های باستان‌شناسان در فصل چهارم که به تازگی و برای نخستین بار گزیده‌ای از آنها در موزه ملی ایران رونمایی شده، چه بوده است؟  باستان‌شناسان، کاوش‌ها را در ادامه فصل‌های قبلی و با هدف شناسایی و مطالعه شیوه‌های تدفین و مطالعات انسان‌شناسی و نجات مواد فرهنگی و تاریخی انجام دادند.

در این فصل دو ترانشه ایجاد و ۳۶ گور کاوش شد، که ۶ گور، فاقد گورنهاده بودند و باقی گورها اغلب دارای یک یا چند شیء از جنس سفال، نقره، مفرغ، شیشه، سنگ و قیر بودند.

اشیاء سفالی بیشتر شامل انواع کاسه‌های پایه‌دار، کف تخت، کف محدب، پیاله‌ها، ظروف دسته راستی با آبریز کوچک، کوزه‌های کوچک و سردوک‌ها هستند. خمیره و پوشش بیشتر آنها نارنجی و تعدا کمی هم قرمز آجری و یا از نوع آشپزخانه‌ای هستند. برخی از کاسه‌ها و یا پیاله‌ها در داﺧل یا بیرون و هر دو قسمت داغ‌دار هستند.

اشیاء فلزی از جنس آهن، مفرغ و نقره و شامل انواع خدنگ، خنجر، کارد، پیکرک، مهره، دستبند، النگو، پابند، گوشواره، حلقه، انگشتر، مهر، گل سینه و زنگوله هستند. اشیاء شیشه‌ای هم بهﻃور کل انواع مهره‌ها را دربرمی‌گیرند.

گورهای کاوش‌شده بین١٩٠ تا ٢١٥ سانتیمتر ﻃول دارند. عرض گورها بین ٤٠ تا٦٠ سانتیمتر و دارای عمقی بین٣٠ تا ٦٥ سانتیمتر هستند. کف گورها در عمق‌های مختلفی قرار دارد.

از گورستان هخامنشی‌ها و اشکانی‌ها چه بیرون آمد؟ + عکس

باتوجه به گورهای کاوش‌شده به نظر می‌رسد بیشتر سنگ‌های موجود در باﻻ و پایین اسکلت‌ها در زمان تدﻓین، در زیر خاک بوده و روی گورها به صورت پشته خاک بوده است، که محدوده گور را مشخص کرده است. هیچ‌یک از گورها با هم تلاقی نداشته و هیچ‌یک از تدفین‌های جدید تدفین قدیم‌تر را تخریب نکرده است.

محدوده برخی از گورها با هم تداﺧل داشته است، ولی اسکلت‌های هیچ.یک از گورها تخریب نشده است. اسکلت‌های موجود در گورها اغلب به دلیل نوع خاک منطقه و همچنین فعالیت‌های کشاورزی در وضعیت مناسبی نبودند و بیشتر پوسیده و یا خرد شده‌اند. 

شیوه تدفین در گورها به صورت طاقباز بوده که تنها در نحوه قرار گرفتن سر، دست‌ها و پاها با هم متفاوت هستند. سر اسکلت‌ها بیشتر به سمت باﻻ بوده، ولی برخی از آنها بعد از تجزیه گوشت بدن بر اثر فشار وارده، صورت به راست، یعنی جنوب شرقی و یا به چپ در جهت شمال شرقی قرار گرفته است.

نتیجه کاوش‌های باستان‌شناسان در گورستان مرسین نشان می‌دهد که بیشتر گورهای بزرگساﻻن از نظر ابعاد تقریبا به یک اندازه و شکل و تقریبا در یک جهت جغرافیایی هستند و به نظر می‌رسد که اﻓراد خاصی، آنها را آماده می‌کردند.

ﻓرد تدفین‌شده چنانچه بزرگتر از گور کنده شده بود، از قسمت پاها جمع می‌شد. برخی از تدفین‌ها هم کوچکتر از گور بودند. گورهای متعلق به کودکان در اندازه کوچکتر کنده شده است.

از گورستان هخامنشی‌ها و اشکانی‌ها چه بیرون آمد؟ + عکس

تدفین در گورها، به شیوه طاقباز انجام می‌گرفت، ولی از نظر نحوه قرارگیری، دست روی لگن یا ران، یا سینه و پاها که موازی هم بوده و یا اینکه پای راست روی پای چپ و یا برعکس قرار گرفته، تفاوت‌هایی داشته است.

باتوجه به مطالعات اولیه باستان‌شناسان روی بقایای استخوانی بر جامانده، جامعه مورد مطالعه در گورستان مرسین چال، شامل ٢٣ زن است، که از نظر سنی شامل ١٤ جوان و ۶ میانسال بوده، که سن٣ اسکلت هم نامشخص بود. ١١ گوری که متعلق به مردان بودند از نظر سنی شامل ٧ جوان، ٣ میانسال بوده و سن یک اسکلت نامشخص بوده است.

از نظر تاریخ‌گذاری گورها، با توجه به یافته‌های به دست آمده از گورها و همچنین نمونه‌های تاریخ‌گذاری شده در فصول قبل کاوش می‌توان گفت که این گورستان متعلق به دوره هخامنشی و اشکانی است.

از گورستان هخامنشی‌ها و اشکانی‌ها چه بیرون آمد؟ + عکس
گزیده‌ای از یافته‌های فصل چهارم کاوش در مرسین چال که اکنون در موزه ملی به نمایش گذاشته شده است

کاوش‌ها در این گورستان به گفته باستان‌شناسان درحالی ضروری است که ادامه داشته باشد، مسئولان استان سمنان از جدیت در اجرای پروژه سد فینسک، بدون هیچ‌گونه تغییری سخن گفته‌اند. گورستان مرسین چال در حوضه آبریز این سد قرار گرفته و کاوش‌ها در آن نیز بیشتر به انگیزه نجات‌بخشی مواد فرهنگی این منطقه انجام می‌شود.

ساخت این سد به رغم تمام هشدارهایی که درباره تخریب و آسیب آن به زیست جنگل‌های هیرکانی مازندران، داده شده است، اما از سال ۱۳۸۹ آغاز شده و با هدف تأمین آب استان سمنان درحال پیگیری است.

از گورستان هخامنشی‌ها و اشکانی‌ها چه بیرون آمد؟ + عکس

منبع: گزارش فصل چهارم کاوش نجات‌بخشی گورستان مرسین چال (محمدرضا نعمتی، محمدﻓﻼح کیاپی و الهام ﻓرنام) ـ کتاب گزارش‌های بیست‌ویکمین گردهمایی سالانه باستان.شناسی ایران.

0000000978042906.jpg

این روستا هر سال زیر برف دفن می‌شود

اهالی روستای هاندره در ارتفاع ۲۳۵۰ متری در منطقه ساری‌قمیش در استان قارص ترکیه که یکی از مرتفع‌ترین سکونتگاه‌های ترکیه است، در روستای برف گرفته خود امیدوارانه منتظر بهار هستند.

تصاویری از زندگی بومیان آمریکا بیش از صد سال قبل

1111111110002050072.jpg

 

ادوارد کورتیس (Edward Curtis) (۱۸۶۸-۱۹۵۲) عکاس و قوم‌شناس آمریکایی بود که تمرکز خود را بر شناخت و معرفی فرهنگ بومیان آمریکا قرار داده بود. او زمان زیادی را به حضور در میان قبایل مختلف بومی در نقاط مختلف آمریکا اختصاص داد و عکس‌های زیادی از جنبه‌های مختلف زندگی آن‌ها تهیه کرد.

عکس‌های تاریخی از امیرنشین دبی

111111111111111111242075_290.jpg

آینه جم- دبی تا سال ۱۸۳۳ میلادی یک روستای بسیار کوچک ماهیگیری بوده است. در این سال، در پی یک نزاع قبیله‌ای، بخشی از خاندان «آل بو فلاسه» با هدایت «مکتوم بن بطی» از ابوظبی به این روستا مهاجرت می‌کنند و در آنجا ساکن می‌شوند. از آن پس دبی تحت امارت خاندان مکتوم درمی‌آید. تا قبل از کشف نفت در این منطقه، اصلی‌ترین شغل مردم دبی ماهیگیری، صید مروارید و تجارت دریایی بود.

جدیدترین مطالب