000000000000000000000000000000000000000000000470.jpg

 

آینه جم ؛ سجاد بهزادی (دانشجوی دکترای جامعه شناسی سیاسی) - طبقه متوسط جامعه ایران آن قدر ناتوان شده بود که با تورم ۱۴۰۳ بتوان به شکل رسمی سقوط آن را اعلام کرد.  سالی که گذشت طبقه متوسط جامعه ایران، تاب مقاومت در برابر هجمه‌های سنگین قیمتی را از كف داد و آرام آرام به سقوط ومرگ ناخواسته تن داد. حالا جامعه ایران در حالی به سال نو ورود کرده است که دیگر خبری از طبقه متوسط نیست و حتی طبقه فقیر جامعه هم دسته بندی شده است. 
 
به قول یک استاد دانشگاه "شرایط فعلی، فقط منتهی به افزایش قشر فقیر نمی‌شود. ما امروزه اشکال مختلفی از گسترش فقر را داریم که گروهی از فقرا را می‌توان «مادون طبقه» دانست. یعنی افرادی که فاقد فرصت‌های شغلی و «اشتغال ناپذیر» شده‌اند. " این وضعیت سیاه از فقر و آهنگ از بین رفتن طبقات در جامعه ایران تا کجا ادامه خواهد داشت و تجربه های دیگر کشورها چگونه است؟ 
 
نخستین: وضعیت آماری رو به رشد طبقه متوسط جهانی و آسیا
در گزارش جامع و خواندنی دکتر سریع القلم از مهم ترین اجلاس جهانی (داووس سوئیس ۲۰۲۵) آمده است؛ "از نکات مهمی که در این اجلاس توسط تیم هندی مطرح شد، افق قرار دادنِ طبقۀ متوسط همه کشورها برای فروش کالا و خدمات هندی است.
 
پیش‌بینی می‌شود طی ۱۰-۱۵ سال آینده ۵۰۰ میلیون نفر( ورودی جدید) در آسیا در طبقه متوسط قرار گیرند."
 
در حقیقت جهان امروز، از آسیا گرفته تا غرب و حتی آفریقا، فربه تر شدن طبقه متوسط را مهم ترین شاخص توسعه خود می داند. بر همین اساس  طبقه متوسط جهانی در ژوئن ۲۰۲۳ به چهار میلیارد نفر رسید و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۱ به پنج میلیارد نفر برسد. به طور کلی، طبقه متوسط جهانی به گروه رو به رشد در میانگین جمعیت کل در یک جامعه یا در جهان اطلاق می‌شود که متشکل از افرادی است که به سطح معینی از ثبات و آسایش اقتصادی دست یافته‌اند و به دنبال این هستند که از سبک مصرف طبقات متوسط غربی پیروی کنند.
 
"ویژوال کاپیتالیست"، هم در گزارش خود آورده است که سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون نفر وارد طبقه متوسط جهانی می‌شوند.افراد طبقه متوسط جهانی به عنوان شخصی که حداقل ۱۲ دلار در روز خرج می‌کند (بر اساس برابری قدرت خرید ۲۰۱۷ اندازه‌گیری شده است) تعریف می‌شوند؛ این افراد معمولاً در مناطق در حال توسعه مانند آسیا و آفریقا زندگی می‌کنند.
 
پیش‌بینی می‌شود چین و هند از بزرگ‌ترین منابع اضافه شدن به طبقه متوسط جهانی در سال ۲۰۲۴ باشند. هر دو کشور دارای جمعیت انبوه، افزایش سطح درآمد و نرخ بالای شهرنشینی هستند
 
دومین: سال سقوط؛ طبقه متوسط چگونه آب رفت؟
 
اما پرسش مهم این که، چرا کشور ایران، نتوانست از شاخص مهم فربه تر شدن طبقه متوسط جهت توسعه خود استفاده کند و این طبقه به باور بسیاری از کارشناسان در سال ۱۴۰۳ کاملا آب رفت و سقوط کرد؟
 
 فقر، تحریم و ناکارآمدی
 
مسعود نیلی، اقتصاددان اعتقاد دارد " روش‌های هزینه‌ای نشان می‌دهد که اندازه طبقه متوسط در ایران از دهه ۹۰ به بعد کاهش بوده است و پس از یک مسیر صعودی مجددا با افت مواجه شده است. از سال ۹۶ تا کنون قشر پردرآمد به متوسط و قشر متوسط به کم درآمد سرریز شده است." 
 
شوک ها و تکانه های پیاپی در اقتصاد ایران و آنچه تحریم ها و نوسانات ارز بر سر جامعه ایران آورد،  نابرابری های درآمدی و اقتصادی را عمیق تر کرده است. جمعیت زیادی از جامعه ایران، احساس می کند از چرخه های اقتصادی و یک زندگی معمولی عقب مانده است و فرصت های رشد و برابری دیگر برای آنها وجود ندارد. ناکارآمدی در سیستم حکم رانی هم سبب شده است که دولت ها نتوانند برنامه ای روشن وراهگشا برای عبور از این بحران داشته باشند.
 
سست شدن ثبات و منزلت اجتماعی 
 
چرا سیاست گذاران و دولت ها نمی توانند برای کاهش نابرابری و کاستن از تنش های اجتماعی، برنامه های جامع و موثری ارائه دهند وناکارآمدی سیستم حکم رانی تا کجا پیش خواهد رفت؟
 
امروز به دلیل نابرابری های گسترده، ثبات اجتماعی در جامعه ایران سست تر و ناپایدارتر از همیشه است. در واقع فقر گسترده ، منزلت اجتماعی افراد را نیز تقلیل داده است و آن گونه که "مارکس وبر" جامعه شناس کلاسیک،  اعتقاد دارد منزلت اجتماعی و کیفیت زندگی با هم ارتباط مستقیمی دارند.
 
 طی سال های گذشته، بسیاری از طبقه متوسط جامعه ایران، اگر چه فقیر بودند اما به دلیل پویایی عرصه های عمومی و سیاسی، دارای منزلت اجتماعی بودند. برای این بخش از طبقه متوسط، آن گونه که "وبر" اعتقاد دارد، عموما قدرت اقتصادی و خصوصا پول عریان، مبنایی برای افتخار اجتماعی نیست. اما حالا منزلت و ثبات اجتماعی نیز از این طبقه گرفته شده است و در یک بحران ناامیدی روزگار را سپری می کند و همین مسئله سقوط آنها را تشدید کرده است.
 
 
** عصر ایران
 
 

 

 

 

آینه جم-حداقل حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ با ۴۵ درصد افزایش نسبت به سال قبل به ۱۰ میلیون و ۳۹۹ هزار تومان رسید.

000000000000000000000000000000000000000000000000000000017208470.jpg

به گزارش آینه جم به نقل از صدا و سیما؛ احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره دستمزد ۱۴۰۴ کارگران گفت: حداقل دستمزد ماهانه از ۷.۱ میلیون تومان به ۱۰ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان افزایش یافت و کمک هزینه مسکن به مقدار قبل و مقدار دریافتی کارگران متاهل با دو فرزند به ۱۶ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان افزایش یافت.
 
وی افزود: حداقل حقوق کارگران متاهل بدون فرزند نیز به ۱۳ میلیون و ۳۰۰ میلیون تومان رسید. بن کارگری نیز به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان افزایش یافت.
 
وزیر کار تصریح کرد: حداقل دستمزد دریافتی کارگران مجرد و کارکنان دولت در این شرایط برابر تعریف شد. از آنجا که در بخش کارگری مشکلات زیادی داریم، این حداقلی بود که می‌توانستیم بپردازیم. زیرا در دو سال قبل حداقل ۲۰ درصد قدرت خرید کارگران کاهش یافته بود.
میدری تاکید کرد: سایر سطوح حقوق کارگری ۳۲ درصد افزایش منظور شده که برای بازنشستگان نیز با فرمولی به همین نحو افزایش خواهیم داشت. ولی به صورت دقیق تا ۴۸ ساعت آینده اعلام می‌شود.
در جلسه شورای عالی کار که با حضور نمایندگان گروه‌های کارگری ، کارفرمایی و دولت درساعت ۱۶ در محل وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی  برگزار شد و موضوع حداقل دستمزد مورد بررسی قرار گرفت و پس از  9 ساعت بررسی و ارایه دیدگاه ها و نقطه نظرات، تصمیماتی به شرح ذیل اتخاذ و با اجماع به تصویب رسید.
 
۱. حداقل مزد در سال ۱۴۰۴ روزانه ۳.۴۶۳.۶۵۶ ریال ( سه میلیون و چهارصدو شصت و سه هزار و ششصد پنجاه و شش ریال) تعیین می گردد.
۲. سایر سطوح مزدی از ابتدای سال ۱۴۰۴ به میزان ۳۲ درصد به اضافه ی ۳۱۰.۵۳۵ ریال( سی صد و ده هزار و پانصد و سی پنج ریال) آخرین مزد (ثابت یا مبنا موضوع ماده ۳۶ قانون کار) سال ۱۴۰۳ افزایش می یابد.
تبصره ۱ : با اعمال افزایش این بند مزد شغل کارگران مشمول طرح های طبقه بندی مشاغل مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نیز مزد ثابت سایر کارگران نباید از مبلغ ۳.۴۶۳.۶۵۶ ریال ( سه میلیون و چهارصد شصت و سه هزار و ششصد پنجاه و شش ریال) بند (۱) کمتر شود.
تبصره ۲ : واحد های مشمول قانون کار می توانند ( پس از کسب مجوزهای لازم از وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی) نسبت به افزایش مزد بیش از مصوبات مزدی این مصوبه اقدام نمایند.
۳. نرخ پایه سنوات در سال ۱۴۰۴ در مورد کارگران دارای قرارداد دائم و موقت مشمول قانون کار که دارای یک سال سابقه کار شده و یک سال از دریافت آخرین پایه (سنوات) آنان در همان کارگاه گذشته باشد، اعم از اینکه حق سنوات یا مزایای پایان کار خود را تسویه کرده باشند یا خیر روزانه ۹۴.۰۰۰ ریال ( نود و چهار هزار ریال ) تعیین می گردد.
تبصره ۱ : نرخ پایه (سنوات )کارگران مشمول طرح های طبقه بندی مشاغل برای گروه یک مبلغ مذکور و سقف آن در گروه ۲۰ مبلغ ۹۹.۶۰۰ ریال ( نود و نه هزار و ششصد ریال ) خواهد بود و برای سایر گروه ها بر اساس جدول اعلامی اداره کل روابط کار، جبران خدمت بیمه بیکاری اقدام خواهد شد.
تبصره ۲ :به کارگران فصلی به نسبت مدت کارکردشان در سال ۱۴۰۳، میزان مقرر در این بند (یا تبصره (۱) آن حسب مورد) تعلق می گیرد.
۴. مبلغ کمک هزینه اقلام مصرفی خانوار و حفظ قدرت خرید به عنوان مزایای رفاهی و انگیزه ای ای موضوع تبصره ۳ ماده ۳۶ قانون کار ماهیانه مبلغ  ۲۲.۰۰۰.۰۰۰ ریال (به حرف بیست و دو میلیون ریال )از سوی کارفرمایان پرداخت می شود.
۵. مبلغ کمک هزینه مسکن کارگری بدون تغییر ماهیانه ۹.۰۰۰.۰۰۰ ریال (  نه میلیون ریال ) می باشد که از فروردین ماه سال ۱۴۰۴ توسط کارفرمایان پرداخت می شود.
۶. نحوه اجرای این مصوبه در مورد کارگران کارمزدی بر اساس دستورالعمل اداره کل روابط کار، جبران خدمت و بیمه بیکاری خواهد بود.
۷. مبلغ حق تاهل ماهیانه ۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال ( پنج میلیون ریال )برای کارگران متاهل اعم از مرد یا زن  از سوی کارفرمایان پرداخت می شود.
۸. این مصوبه شامل دانشجویان و دانش آموزانی که در تعطیلات تابستانی در واحد های مشمول قانون کار شاغل می شوند، نخواهد بود.
۹. کارفرمایانی که بخواهند بیش از مقررات این مصوبه به کارگران خود مبلغی را بپردازند با رعایت اصول بهره وری در قالب توافق طرفین و در صورت موافقت وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی مجاز خواهند بود
این جلسه درساعت یک بامداد یکشنبه  پایان یافت.

00000000000000000000000000000000000000000000000000009o88i.jpg

شرح جزئیات افزایش حقوق
به گفته پروانه رضایی بختیاری معاون روابط کار وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی حداقل مزد روزانه از رقم ۲ میلیون و ۳۸۸ هزار و ۷۲۸ ریال در سال جاری به رقم ۳ میلیون و ۴۶۳ هزار و ۶۵۶ ریال افزایش یافت.
حداقل دریافتی ماهانه کارگران از رقم ۷۱ میلیون و ۶۶۱ هزار و ۸۴۰ ریال به رقم ۱۰۳ میلیون و ۹۰۹ هزار و ۶۸۰ ریال افزایش یافت.
حق اولاد به ازای هر فرزند از رقم ۷ میلیون و ۱۶۶ هزار و ۱۸۴ ریال به رقم ۱۰ میلیون و ۳۹۰ هزار و ۹۶۱ ریال رسید. 
پایه سنواتی از رقم ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار ریال به رقم ۲ میلیون و ۸۲۰ هزار ریال افزایش یافت. 
کمک هزینه اقلام مصرفی بن خوار و بار از رقم ۱۴ میلیون ریال به ۲۲ میلیون ریال افزایش یافت. 
کمک هزینه مسکن بدون تغییر ۹ میلیون ریال تعیین شد. 
حق تاهل بدون تغییر ۵ میلیون ریال شد.
حداقل دریافتی ماهانه کارگر متاهل با دو فرزند از رقم ۱۱۶ میلیون و ۹۴ هزار و ۲۰۸ ریال به رقم ۱۶۳ میلیون و ۵۱۱ هزار و ۶۱۶ ریال افزایش یافت.
حداقل دریافتی ماهانه یک کارگر مجرد بدون سابقه از رقم ۹۴ میلیون و ۶۶۱۸۴۰ ریال به رقم ۱۳۴ میلیون و ۹۹ هزار و ۶۸۰ ریال افزایش یافت.
 
 
 
 
 

0000000000000000000000000000000000000000000000000000be1b3e190.jpeg

 

 

آینه جم- رییس پلیس فتا بوشهر برای پیشگیری از آسیب‌ها و تهدیدات فضای مجازی ویژه ایام تعطیلات نوروزی که با شبهای قدر و عید فطر همزمان شده است، توصیه‌هایی ارائه کرد.

 

به گزارش آینه جم؛ سرهنگ مهدی قاسمی رییس پلیس فتا بوشهر ظهر امروز در گفت‌وگو با خبرنگاران در سالن جلسات این فرماندهی اظهار کرد: به هم‌استانی‌ها توصیه می‌شود ضمن مطالعه محتویات آموزشی و هشداری جانمایی شده در سایت پلیس فتا به آدرس اینترنتی WWW.FATA.GOV.IR از آنها استفاده کنند.

 

وی برای استفاده ایمن از فضای مجازی و اینترنت در تعطیلات نوروزی، تأکید کرد: برای جلوگیری از اسکیمینگ و کپی شدن کارت حساب بانکی خود، تمامی عملیات بانکی مشتمل بر کشیدن کارت در POS فروشگاهی یا فروشندگان سیار تا وارد کردن رمز توسط شخص خریدار انجام و موجودی حساب را با محتوای پیامک بانکی تطبیق دهید.

 

قاسمی ادامه داد: در صورت خروج از منزل برای مسافرت نوروزی، ترجیحاً WIFI اینترنت خانگی خود را خاموش نموده و یوزر و پسورد آن را به صورت دوره ای با ارقام غیر قابل حدس و پیچیده تغییر دهید.

 

رییس پلیس فتا استان بوشهر خاطرنشان کرد: شهروندان در صورت نیاز به رزرو و تهیه مکان برای اسکان در شهر مقصد یا تهیه بلیط وسیله حمل و نقل عمومی و همچنین اماکن گردشگری و تفریحی مواظب باشند وارد درگاه‌های بانکی جعلی نشده و از پرداخت بیعانه تا زمان بازدید محل یا دریافت خدمات، خودداری کنند.

 

قاسمی یادآور شد: اگر قصد پرداخت اینترنتی مبلغ عیدی به اطرافیان و بستگان یا خرید اینترنتی هدیه و ملزوماتی در این ایام دارید، ترجیحاً از سایت‌های اصلی و با کارت حساب به میزان موجودی متناسب استفاده کنید.

 

وی گفت: افراد هنگام حضور در اماکن و تفرجگاه‌هایی با اینترنت رایگان، از انجام عملیات بانکی و وارد شدن به همراه بانک‌های خود پرهیز کنند.

 

قاسمی بیان کرد: در صورت استفاده فرزندان از بازی‌های رایانه‌ای برای پر کردن اوقات فراغت نوروز، دقت شود که بازی با توجه به رده‌بندی سنی و از مرکز معتبر خریداری شده باشد و محیط بازی را یک‌بار با فرزند خود مشاهده نمایید.

 

وی عنوان کرد: شهروندان از وارد شدن به لینک‌های تحت عناوین حراج‌های پایان سال، قیمت‌های باورنکردنی و نظایر اینها که با هدف کلاهبرداری و عموماً در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود، خودداری کنند.

 

رئیس پلیس فتا استان بوشهر ابراز کرد: جهت دانلود ادعیه ماه رمضان و شب‌های قدر، به سایت‌های معتبر مراجعه و از دانلود برنامه‌های با منبع ناشناس خودداری شود.

 

وی ضمن آرزوی سالی توام با امنیت و آرامش برای شهروندان فهیم، تأکید کرد: پلیس فتا در عید نوروز برای ارتقای سواد رسانه عمومی و همچنین مقابله با مجرمین سایبری، اقداماتی را برنامه‌ریزی کرده که با همکاری رسانه‌های فعال استانی، دستگاه‌های مسوول مرتبط و به‌ویژه همراهی مردم استان، اجرایی خواهد کرد.

 

 

0000000000000000000000000000000000000000000000WA0063100000.jpg

 

 

به گزارش آینه جم، در پی پیگیری‌های مستمر دکتر موسی احمدی، نماینده مردم جنوب استان بوشهر، و دیدار ایشان با دکتر رستم پور، رئیس سازمان شیلات کشور، دستورات لازم برای فعال‌سازی پروژه خورخان بردخون و پرداخت مطالبات پیمانکار این پروژه صادر شد. این اقدام مهم، گامی بلند در جهت توسعه زیرساخت‌های منطقه و بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی مردم بردخون محسوب می‌شود.
 
در این دیدار، دکتر موسی احمدی با اشاره به اهمیت پروژه خورخان در توسعه منطقه، خواستار تسریع در ادامه کار این پروژه و پرداخت مطالبات معوقه پیمانکار شد. دکتر رستم پور نیز با استقبال از این درخواست، دستورات لازم را برای پرداخت مطالبات و فعال‌سازی مجدد پروژه صادر کرد. بر این اساس، پیمانکار پروژه در اولین فرصت و در همین هفته کارهای خود را از سر خواهد گرفت.
 
همچنین در این جلسه، موضوعات مربوط به اسکله‌های کنگان، عسلویه، نخل تقی، شیرینو، پرک، سیراف و دیرنیز مورد بررسی قرار گرفت و تصمیمات مهمی در جهت بهبود و توسعه این اسکله‌ها اتخاذ شد.
 
دکتر موسی احمدی در پایان این دیدار، از دکتر رستم پور برای بازدید از حوزه انتخابیه جنوب استان بوشهر دعوت به عمل آورد تا از نزدیک در جریان پیشرفت پروژه‌ها و نیازهای منطقه قرار گیرد.
 
 
 

000000000000000000000000000000000000000000004452.jpg

 

 

آینه جم: ناترازی‌های امسال که به قطعی برق و تعطیلی گاه و بیگاه کشور منجر شد، بهانه‌ای را به دست مسئولان درباره قاچاق سوخت سپرد و سطح مقابله با این موضوع را به سران قوه ارتقا داد. در همین زمینه، پس از سال‌ها آمار قاچاق سوخت اعلام و طبق اظهارات ماههای اخیر پزشکیان و قالیباف، روزانه بیش از ۲۰ تا ۲۵ میلیون لیتر سوخت در کشور قاچاق می‌شود.
 
به گزارش آینه جم؛ به‌گفته مسئولان مربوطه و مسعود پزشکیان؛ «قیمت گازوئیل الان هر لیتری ۳۰۰ تومان است اما در بازار سیاه تا ۷۰ هزار تومان فروخته می‌شود. یک عده اصلا کار نمی‌کنند و دنبال قاچاق سوخت هستند. چرا باید بگذاریم سرمایۀ ملی قاچاق شود؟‌ ما نظاره‌گر قاچاق سوخت نخواهیم بود و اجازه نخواهیم داد این اتفاق بیفتد.»
 
در همین زمینه، رئیس قوه قضائیه در نشست با فرماندهان سپاه گفت: در مبحث ناترازی انرژی و قطعی برق و گاز که اثرات روانی و مادی در جامعه دارد، ما ورود پیدا کرده‌ایم تا با منشأ‌های فساد و جرم در این حوزه برخورد کنیم. مشخصاً در سه استان کشور اقدامات و ابتکاراتی در حوزه کشف و برخورد با برخی سرمنشأ‌های پدیده قاچاق سوخت انجام گرفته و در دست انجام است. باید گفت کسی که از فرودگاه به دریا خط لوله قاچاق سوخت می‌کشد که آدم معمولی نیست.
 
محسنی اژه ای تصریح کرد: در این خصوص پرونده‌هایی گشوده شده است و احتمالاً در موعد محاکمه عناصر دخیل در این نوع قاچاق، سروصدا‌هایی بلند شود؛ البته باز هم تاکید می‌کنم که ما اعتنایی به این قبیل جار و جنجال‌ها نداریم و صرفاً به اجرای قانون و احقاق حقوق مردم متمرکز هستیم.
 
 
 

 

 

0000000000000000000000000000000000000000000000000e4ce.jpg

 

آینه جم  - حجت عبداللهی‌پور
رسانه‌های محلی در جهان ارتباطات به‌عنوان ابزاری کارآمد و مهم برای توسعه، اطلاع‌رسانی، آگاهی‌بخشی و روشنگری شناخته می‌شوند؛ چراکه آن‌ها با کنشگری و مطالبه‌گری در تلاش هستند تا صدای رسایی برای جامعه محلی و بازتاب مسائل و مشکلات و نیازها و انتظارات آن‌ها باشند. به‌یقین این نوع رسانه‌ها به‌مانند سایر رسانه‌های ارتباط جمعی برای اثربخشی و اثرگذاری بیشتر باید سواد رسانه‌ای خود را به‌روز کنند. 
 
سواد رسانه‌ای به ما کمک می‌کند تا با قدرت و تسلط بیشتری به تحلیل و بررسی مسائل مهم جامعه هدف بپردازیم و به تقویت جامعه مدنی کمک کنیم. متاسفانه برخی از رسانه‌های محلی کمتر به به‌رزورسانی سواد رسانه‌ای تمایل نشان می‌دهند و همین برای آن‌ها پاشنه آشیلی شده در ناکام ماندن در مطالبه‌گری! این دسته از رسانه‎‌ها بیشتر بر مبنای تجربه و آموزه‎‌های گذشته خود به تولید محتوا مشغولند و چندان هم به آموزش و به‌روزرسانی اطلاعات خود تمایلی نشان نمی‌دهند. به زعم نگارنده، بخشی از توسعه‌نیافتگی استان به ناتوانی و کژکاردی رسانه بومی در مطالبه‌گری و ارائه تحلیل‌های درست و منطقی برمی‌‎گردد.
 
 
اینکه هر استانی امروز از خوان صنعت ذی‌نفع شده و بوشهر به نسبت بسیاری از این مناطق سهم کمتری از درآمدهای نفتی و گازی دارد، ریشه در انفعال رسانه بومی در مطالبه‌گری دارد. تنها تعداد معدودی رسانه و نشریه در استان فعالیت می‌کنند که مسلط به سواد رسانه هستند و با اتکا به تفکر انتقادی به تولید محتوا در این حیطه می‌پردازند. اغلب رسانه‌های بومی اعم از مکتوب و آنلاین عمدتا به روابط عمومی صنایع تبدیل شده‌اند که نشان از این دارد، چنین رسانه‌هایی تنها به نقش خود در اطلاع‌رسانی دست‌یافته‌اند و از دیگر وظایفی چون آگاهی‌بخشی، مطالبه‌گری و روشنگری بازمانده‌اند که البته اقتصاد رسانه نقش زیادی در غفلت آن‌ها در این زمینه داشته است.
 
 
به‌یقین سواد رسانه‌ای کمک شایانی به این گونه رسانه‌ها در شناخت وظایف مهم و کلیدی خود در برابر جوامع محلی و افکار عمومی می‌کند، زیرا سواد رسانه‌ای مهارت‌هایی نظیر تفکر انتقادی، حل مساله، استقلال شخصی و مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی را در آن‌ها تقویت می‌کند که برخورداری از هر کدام این مهارت‌ها منجر به پدید آمدن محتوایی عمیق و صحیح در موضوعات مختلف در رسانه‌های محلی می‌شود.
 
طبیعتا مخاطبان با خواندن تحلیل‌هایی که بر مجاری منطق، شناخت، تفکر و تامل نوشته شده‌اند، در تجزیه و تحلیل مسائل مهمِ مورد بحث در محتوای تولید شده، قدرت بیشتری پیدا می‌کنند و با نگاه جامع‌تر و منطقی‌تری مسائل مهم اجتماعی، فرهنگی، سياسی و اقتصادی جامعه پیرامونی خود را هضم می‌کنند.
 
 
به عقیده کارشناسان علوم ارتباطات، به کمک سواد رسانه‌ای می‌توان توانایی‌های متعددی را کسب کرد که مهم‌ترین آن‌ها شامل توانایی نتیجه‌گیری در مورد روابط علی و معلولی میان گزارش‌های رسانه‌ها و افکار عمومی؛ توانایی تشخیص تاثیر تحریف، کلیشه‌سازی، تبلیغات و خشونت در رسانه‌های دیداری؛ توانایی تشخیص تفسیر و به‌وجود آوردن تصویرهای بصری؛ توانایی مصرف انتقادی و نه منفعلانه از رسانه‌ها؛ توانایی اتخاذ رژیم مصرف رسانه‌ای (فردی که از سواد رسانه‌ای برخوردار است، می‌تواند به درستی تصمیم بگیرد که چه مقدار و چگونه از غذاهای رسانه‌ای استفاده کرده و در معرض چه بخش‌هایی قرار بگیرد) و توانایی تجزیه و تحلیل مسائل اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی رسانه‌ها می‌‎شود. 
 
 
از این‌رو، رسانه امروز برای کیفی‌بخشی محتوای تولیدی و پرهیز از کپی‎‌پیست و کلیشه‌گرایی، به تحلیل و تجزیه مباحث و حوزه‌هایی بپردازد که به توسعه پایدار استان و رفع چالش‌های پیش روی آن کمک می‌کند. به‌یقین اگر رسانه بومی و محلی با اتکا بر سواد رسانه‌ای و شناخت ابعاد مختلف سوژه انتخابی که دربردارنده مسائل و مشکلات روز جامعه یا بازنمایی ظرفیت‌ها و تهدیدها و فرصت‌های استان است، به تولید محتوا بپردازد و در ضمن نوشتار خود از نظر صاحب‌نظران، کارشناسان، نظریه‌پردازان داخلی و خارجی و نمونه‌های موفق در کشورهای توسعه‌یافته استفاده کند، می‌تواند الگوها و راهکارهای اثربخشی را برای خروج استان برای بیرون آمدن از بن‌بست‌ توسعه‌یافتی بیابد و عرضه کند.
 
 
بدون تردید سواد رسانه‌ای در شناسایی مشکلات روز جامعه و نیازهای ضروری آن به اهالی رسانه کمک شایانی می‌کند و به آن‌ها این شناخت را می‌دهد که کدام مسائل و مشکلات ضروری‌تر هستند و باید در اولویت قرار بگیرند و کجا با کنشگری و مطالبه‌گری بایستی مدیران و مسئولان امر را به پاسخگویی وادارند. رسانه‌های محلی به‌نوعی نمایندگان مردم و ابزاری برای شنواندن نیازها و خواسته‌های آن‌ها هستند. بنابراین هر جایی که دیدند سیستم مدیریتی استان از اولویت‌های استانی که بر اقتصاد و معیشت و سلامت جسم و روان مردم و رفاه زندگی آن‌ها تاثیر بسزایی دارند، غافل شده یا تصمیمی موجب تضییع حقوق مردم استان می‎شود، باید آگاهانه و به‌موقع با تولید محتوای دقیق و منطقی و متکی بر تفکر انتقادی به مطالبه‌گری بپردازد و مسئولان را به پاسخگویی بکشاند و متوجه پیامدهای سوئی که تصمیمات غلط یا اغماض‌های بی‌مورد می‌تواند برای استان داشته باشد، بکند.
 
 
رسانه‌های محلی با آشنایی با نظریه‌های رسانه‌ای و شناخت آداب مطالبه‌گری و تفکر انتقادی با نقدهای سازنده می‌توانند مانع ضایع شدن حقوق مردم بوشهر شوند و با تجزیه و تحلیل‌های روشنگرانه و مستندو کاربرد زبان مناسب، مسیرهای دستیابی به توسعه پایدار را بازتعریف کنند. همچنین آن‌ها در کنار نقدهای سازنده می‌توانند با نظرسنجی و تحلیل افکار عمومی، نقش بسزایی را در بازنمایی اولویت‌های مردمی داشته باشند و صدایی گویایی برای جامعه به‌ویژه قشرهای فرودست جامعه باشند. 
 
 
به هر حال امید می‌رود که رسانه محلی با اتکا بر تجربه و قدرت تفکر و بهره‌مندی از سواد رسانه‌ای به عنوان رکن چهارم دموکراسی در راستای تقویت جامعه مدنی و اولویت‌بندی مسائل و نیازهای جامعه و حفظ منابع استان و حقوق مردم آن و وادارکردن صنایع به تقبل مسئولیت‌هایی که در برابر جوامع محلی استان دارد، گام‌های محکم‌تر و اثربخش‌تری بردارد. بدون‌تردید با قدرت یافتن رسانه محلی بخشی از مصائبی که در کالبد استان رسوخ کرده است، مرتفع می‌شود؛ زیرا با مطالبه‌گری موثر و به‌موقع نشریات و رسانه‌های برخط مسئولان مدبرانه‌تر به مدیریت و رتق و فتق امور استان می‌پردازند.
 
 

 

000000000000000000000000000000000000000000000f1819d354e.jpeg

 

 

آینه جم- در روزهای اخیر امری عجیب از سوی هیات وزیران برای شهرستان دیر که پیش از این خواهرخوانده الرویس قطر بود، مصوب شده است که طبق آن، توسعه بندری دیر مشروط به توسعه شهرستان دیگری شده است.
در دولت سیزدهم تلاش مسوولان محلی شهرستان دیر برای ایجاد دیپلماسی اقتصادی بین شهرستان دیر و قطر موجب شد تا مصوبات چشم‌گیر و تحول‌آفرینی برای مردم استان بوشهر رقم خورد. ازجمله این دستاوردها خواهرخوانده شدن بندر دیر و بندر الرویس قطر است که موجبات ایجاد زمینه صادرات و سفر لنج‌ها به کشورهای همسایه حوزه خلیج فارس شد.
این امر دروازه امیدی برای ایجاد و تقویت زیرساخت‌های بندری شهرستان دیر و تحول آفرینی استان بوشهر بود. اما اکنون پس از سفر هیات دولت چهاردهم به استان بوشهر، تصویب‌نامه هیئت وزیران درخصوص شهرستان دیر و در پاسخ به مطالبه‌های مردم این شهرستان چنین است که توسعه بندری شهرستان دیر مشروط به توسعه زیرساخت در بندر کنگان است!
 

0000000000000000000000000000000000000000000019abca327.jpeg

رونق اقتصادی دیری‌ها در گرو سکوت
معنای این مصوبه این است که تمام تلاش‌های سال‌های قبل برای ایجاد ارتباط اقتصادی با کشورهای همسایه از طریق بندر دیر تنها درصورتی به نتیجه می‌رسد که شهرستان دیگری هم بتواند خودش را رشد دهد. این امر موجب نارضایتی‌های متعدد بین مردم استان بوشهر شده است.
طبق این مصوبه تنها شهرستان دیر زمانی مجاز به ورود و خروج کالا برای ایجاد اقتصاد دریامحور می‌شود که زیرساخت‌های بندر کنگان توسعه یابد. گویا چنین باشد که زمانی اعتبارات لازم به استان فارس الحاق شود که استان همجوار دیگری توسعه مطلوب را داشته باشد. به‌حتم این نوع نگاه توزیع عدالت‌محور بودجه و اعتبار را ندارد و موجب دمیدن در شیپور تعارضات بین منطقه‌ای خواهد شد.
سید علیرضا سجادی فرماندار جدید شهرستان دیر اگرچه در واکنش به این مصوبه اعلام داشته است که «شهرستان دیر ظرفیت‌ها و مزیت‌های فراوانی دارد و با توجه به بعد مسافت اندک بندر دیر تا بندر الرویس در قطر در قیاس با سایر بنادر کشور، قطعاً شاهد مبادلات تجاری بیشتر بین ایران و قطر از طریق این دو بندر خواهیم بود.» اما او هیچگونه اظهار نظر مستقیم در تایید یا رد این مصوبه نداشته است.
شهرستان دیر به‌عنوان تنها کاندیدای دارای صلاحیت برای تبدیل شدن به قطب صادراتی جنوب ایران، اکنون در پس اتخاذات و مصوبات غیرمنطقی و سهل‌انگارانه‌ای فرو رفته است که آینده مردم را زیر سوال خواهد برد.
 مردم شهرستان دیر در انتظار استفاده از ظرفیت خدادادی دریا برای تقویت اقتصاد منطقه هستند.
 
*** فارس 
 

 

 

00000000000000000000000000000000000000000000000000355.jpg

 

آینه جم: با حضور رئیس امور استان‌های سازمان برنامه و بودجه، اصغر ناصری به‌عنوان رئیس جدید سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان بوشهر

به گزارش آینه جم؛ ناصری متولد شهرستان دشتی و پیش از این سمت معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان های بوشهر و البرز بوده است.

وی جایگزین علی پورداوود شد.

معاون توسعه مدیریت و منابع استاندار بوشهر در آیین تودیع و معارفه رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان بوشهر اظهار داشت: با افتخار، امروز یکی از سرمایه‌های مدیریتی استان را تکریم و سرمایه‌ای دیگر را به رسم معمول هر دولت، اما با نیتی تازه و رویکردی نو در عرصه مدیریت، معارفه می‌کنیم.

فردین اسلامی راد با اشاره به توانمندی‌ها و سوابق مدیریتی دکتر ناصری، رئیس جدید سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، نقش این سازمان را در توسعه استان و ارتقای سطح رضایت منابع انسانی، بسیار کلیدی دانست و افزود: نگاه جامع کارشناسی این سازمان در کنار رویکرد تحول‌خواه مدیر ارشد استان، مسیر بهره‌مندی از ظرفیت‌های استان را هموار خواهد کرد.

وی با اشاره به جمعیت 35 هزار و 555 نفری کارکنان دستگاه‌های دولتی در استان و در نظر گرفتن متوسط سه نفر برای هر خانواده، تصریح کرد: بیش از 8 درصد جمعیت استان را کارکنان دولت و خانواده آنان تشکیل می‌دهند. اطمینان داریم با تصمیم‌گیری‌های کارشناسی و با عنایت به وفاق ملی و حمایت دولت، سالی سرشار از خیر و برکت برای همکاران رقم خواهد خورد.

رئیس امور استان‌های سازمان برنامه و بودجه اصلاح نظام درآمد هزینه‌ای در استان را یک ضرورت مهم دانست و اظهار کرد: استقرار نظام نوین درآمد و هزینه استان‌ها در حرکت شتابان به سوی توسعه پایدار معنا می‌شود.

در این مراسم اصغر ناصری به عنوان رئیس جدید سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان بوشهر معارفه و از خدمات علی پورداود قدردانی شد.

 

 

خلیج فارس 

 

000000000000000000000000000000000000000000000000aa3b96ef4.jpeg

 

آینه جم- معاون دادستان بوشهر گفت: دستگاه قضا با هنجارشکنان و افرادی که بخواهند قانون را نقض نمایند و حقوق شهروندی را پایمال نمایند برخورد قضایی لازم را صورت خواهد داد.
 
به گزارش آینه جم؛ یاسر حیدری معاون دادستان بوشهر شامگاه چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران با بیان اینکه تمهیدات و تدابیر  لازم برای ایجاد نظم و امنیت در آخرین چهارشنبه سال با همکاری نیروهای نظامی و انتظامی دیده شده است، اظهار داشت: دستگاه قضایی با افرادی که بخواهند از طریق پرتاب ترقه و مواد آتش‌زا و منفجره سلامت جسمی و روانی مردم را تهدید یا موجب آسیب به اموال عمومی و خصوصی شوند و یا نظم عمومی را مختل نمایند برخورد قاطع قضایی صورت خواهد گرفت.
 
وی با اشاره اینکه دستگاه قضایی با برگزاری مراسمات سنتی در یک فضای آرام و مطمئن هیچ مشکلی ندارد، گفت: دستگاه قضا با هنجارشکنان و افرادی که بخواهند قانون را نقض نمایند و حقوق شهروندی را پایمال نمایند برخورد قضایی لازم را صورت خواهد داد.
 
معاون دادستان بوشهر هر گونه حمل توزیع خرید و فروش مواد محترقه را جرم محسوب و مستوجب مجازات دانست و خاطر نشان کرد: کاسبانی که نسبت به فروش مواد محترقه یا فروش پیش‌سازها (اکلیل و سرنج) اقدام می‌نمایند، محل کسب آن‌ها به مدت یک ماه پلمب خواهد شد و افرادی که با وسایل نقلیه و انجام حرکات غیرمتعارف موجبات مزاحمت را در این ایام برای شهروندان فراهم آورند ضمن برخورد قضایی وسیله نقلیه به مدت دو ماه در پارکینگ توقیف خواهد شد.
 
 
 
 

 

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000871547085.jpg

 

 

آینه سلام -بعد از گذشت پنج ماه از انتصاب ارسلان زارع به عنوان اولین استاندار بوشهر در دولت چهاردهم ، پرونده انتصاب فرمانداران شهرستانهای ده گانه استان بوشهر بسته شد.
 
به گزارش آینه  جم؛ارسلان زارع که در ۱۳ آبان ماه بعد کس قوش های فروان سکاندار کاخ سرخ خیابان سنگی بوشهر بر عهده گرفت عصر امروز با انتصاب محمد مظفری به عنوان فرماندار بوشهر و اسماعیل کاظمی به عنوان فرماندار دیلم پرونده انتصاب فرمانداران استان بست تا هر ۱۰ فرماندار شهرستاهای استان بوشهر تغییر کنند.
 
هرچند برخی از فعالین سیاسی اصلاح طلب و رسانه های جریان اصلاحات استان نسبت به آهنگ کند تغییرات مدیریتی در استان ابراز گله‌مندی نمودند و معتقد بودند مدیران بلاتکلیف و ارباب رجوع در ادارات معطل هستند حالا بعد از کذشت ۵ ماه از انتصاب ارسلان زارع پرونده فرمانداری های استان بوشهر بسته شد
 
اولین انتصاب فرماندار دولت چهاردهم در استان بوشهر سهم دشتستان بزرگ بود و احمد دشتی جایگزین احمد بنافی‌شد هرچند این انتصاب حواشی زیادی به همراه داشت و فعالین سیاسی از  این انتصاب گلایمند بودند.
 
بعد از تغییر فرماندار دشتستان نوبت به گناوه رسید و دانیال اسفندریاری جایگزین محمد تقی صفری شد که زمزمه های رفتنش در دولت شهید رییسی نیز شنیده می شد.
 
تغییر فرمانداران در حوزه جنوب استان از جم شروع شد و  مسعود تنگستانی به عنوان اولین فرماندار دولت چهاردهم سکاندار فرمانداری جم بر عهده گرفت هرچند این انتصاب نیز حواشی هایی به همراه داشت ولی تنگستانی به عنوان اولین فرماندار دولت چهاردهم جایگزین سیدعلی هاشمی شد که در جلسه تودیعش گفت برای استاندار شدن ارسلان زارع دست به کار شدم و به بزرگی زنگ زدم که کار را نهایی کنید.
 
ارسلان زارع درست یک روز مانده به شروع دهه مبارک فجر و در حالی که فرماندار عسلویه در حال  تدارک ویژه برنامه های دهه فجر در عسلویه بود به یکباره تصمیم به تغییر فرماندار پایتخت افتصادی ایران میگیرد.
 
احمدپور که تنها فرماندار وزارت کشوری دولت شهید رییسی بود و هنوز چندماهی هم از انتصابش در عسلویه نمی گذشت علارغم حمایت های مسئولین محلی و شوراها و مردم  در خصوص ابقاء سید محمد احمدپور و رضایتمندی از عملکرد ایشان ارسلان زارع به در خواست مردم و مسئولین عسلویه توجهی نکرد و اسکندر پاسالار مدیرکل ثبت احوال استان بوشهر را به عنوان فرماندار پایتخت اقتصادی و انرژی ایران منصوب کرد.
 
ارسلان زارع که نقدهای فراوانی به انتصابات لاک پشتی اش در استان بود یک روز مانده به سفر مسعود پزشکیان به استان بوشهر فرمانداران کنگان و تنگستان و دشتی را تغییر داد تا مقداری فضای استان را مدیریت کند.
 
استاندار بوشهر غلام حسین زیبا را جایگزین احمد غریبی در فرمانداری کنگان کرد و مسلم سلیمانی را به جای احمد لطفی به عنوان فرماندار تنگستان و رضا مقاتلی را به جای علی بحرانی به عنوان فرماندار دشتی منصوب کرد.
 
اخرین فرماندار جنوب استان بوشهر سهم جم شد و سید علیرضا سجادی به عنوان فرماندار دیر جایگزین یونس باربرز شد که به اذعان کارشناسان و فعالین سیاسی استان قوی ترین فرماندار استان بوشهر نیز می باشد.
 
ارسلان زارع در اخرین روزهای اسفند ماه نیز فرمانداران بوشهر و دیلم را منصوب کرد تا پرونده انتصاب فرمانداران استان بسته شود و هر ۱۰ فرماندار دولت شهید رییسی تغییر کنند.
 
باید منتظر ماند و دید ارسلان زارع و فرمانداران ۱۰ گانه استان بوشهر چه برنامه ای برای توسعه استان دارند.
 
*** آوای بوشهر 
 
 
 

 

0000000000000000000000000000000000000000000768961.jpg

 

 

آینه جم: یکی از چالش های استان بوشهر، بخش درمان است که باعث شده بسیاری از بیماران برای ادامه روند درمان خود، سرگردان خارج از استان از جمله شیراز شوند.
به گزارش آینه جم؛ یکی از پازل های کمبودهای حوزه درمان، تخت های بیمارستانی می باشد که استان بوشهر از فقر تاریخی در این زمینه رنج می برد.

 

گزارش مرکز آمار کشوردرخصوص جایگاه اقتصادی و اجتماعی استان ها در سال 1402 که به تازگی منتشر شده هم این کمبود جدی را تایید می کند، طوری که بوشهر از نظر تخت فعال بیمارستانی در رتبه 30 کشور نشانده است.

طبق این شاخص، به ازای هر 10 هزار نفر جمعیت استان بوشهر، 11.5 تخت فعال بیمارستانی وجود دارد. این درحالیست که متوسط کشوری این شاخص 17.2 تخت بیمارستانی است.

در شاخص تخت بیمارستانی، فقط استان البرز از بوشهر پایین تر است که البته دو نکته مهم درباره آن وجود دارد. نخست اینکه تنها 3 دهم درصد از بوشهر شرایطش نامناسب تر است (11.5 تخت بیمارستانی به ازای هر 10 هزار نفر)، ضمن اینکه به دلیل مجاورت با پایتخت، از نظر دسترسی به خدمات درمانی با کیفیت، مشکل بسیار کمتری نسبت به بوشهری ها دارند.

گطارش مرکز آمار نشان می دهد بوشهر در شاخص تخت های فعال بیمارستانی، سال 1398 در رتبه 28 کشور بوده، سال های 1399 تا 1401 به رتبه 29 و سال 1402 نیز به رتبه 30 کشور تنزل پیدا کرده است.

پروژه های بیمارستانی بوشهر لنگ اعتبار

اکنون 5 پروژه بیمارستان دولتی در استان بوشهر در دست اجراست که با تکمیل آنها، وضعیت استان اندکی بهبود می یابد؛ اما همین پروژه ها هم لنگ اعتبار هستند.

دولت تنها بیمارستان های مادر و کودک بوشهر و 17 شهریور برازجان را در بودجه سالانه دارای ردیف کرده، پروژه هایی که بیش از یک دهه از شروع آنها می گذرد و روند لاک پشتی دارند.

با این حال بیمارستان های جدید کنگان، عسلویه و مرکز درمان اعصاب و روان بوشهر ردیف اعتباری مشخصی ندارند و تامین مالی آنها در هاله ای از ابهام می باشد.

بهبود اساسی شاخص تخت بیمارستانی در بوشهر نیازمند استفاده از ظرفیت های دیگر نظیر توسعه بیمارستان های تامین اجتماعی، اجرای پروژه بیمارستانی توسط دیگر بخش های اقتصادی استان نظیر نفت، بنادر، گمرک و… و شکستن طلسم بیمارستان بخش خصوصی در این استان می باشد.

 

*خليج فارس 

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000312-WA0043.jpg

 

 

آینه جم- مدیر منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان جم گفت: سه سازه آبخیزداری با اعتبار صد ميليارد ريال در شهرستان اجرا شد.
 
به گزارش آینه جم پرویز غلامی ظهر چهارشنبه در نشست خبری گفت: در هفته منابع طبیعی برنامه های مختلفي در شهرستان جم برگزار شد که توزیع و کاشت صدها نهال بخشی از برنامه ها بود. 
 
وی افزود: در سال جاری سه سازه آبخیزداری در روستای چم دره شهرستان جم با اعتبار صد ميليارد ريال افتتاح شد و تعداد سازه ها به‌ ۳۶۵ رسيد که ۴۰ درصد از سازه های استان است و در صورت بارندگی کمک شایانی به سفره هاي زيرزمينی جم می‌کند.
 
مدیر منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان جم با اشاره به حمایت از دو گونه‌ بومي و زیستی جم به نام درخت چرچر و درخت سمنگ بیان داشت ؛ این درختان سازگاری خوب با شهرستان دارند و در توسعه و گسترش اين گونه‌ ها برنامه های مختلف داشته ایم.
 
 غلامی به بیان دستاوردهای شاخص این اداره‌ پرداخت و تصریح کرد: همه‌ پرونده های کمیسیون واحده در سال جاری تعیین تکلیف شدند و به ۳۶۰۰ درخواست استعلام در کوتاهترین زمان ممکن پاسخ داده شد.
 
وي افزود: ۷۱ هکتار از اراضی ملی شهرستان طی آرای صادره در مراجع قضایی اعاده شد. 
 
مدیر منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان جم واگذاری اراضی ملي در راستای توليد و اشتغال به میزان ۴ هکتار، کشف و ضبط چوب قاچاق و ادوات تخلفی به میزان ۵۵۰ میلیون ریال، توليد ۸۰۰۰ نهال بومي در راستاي طرح‌ مردمی کاشت يک ميليارد درخت با مشارکت شرکت فجر و شناسايي یا واگذاری ۵۵ هکتار از اراضی ملی در راستای طرح جهش ساخت مسکن روستایی را از دیگر دستاوردهای شاخص این اداره‌ در سال جاری عنوان‌ کرد.
 
وي از اخذ مجوز اجرای ساختمان يگان حفاظت منابع طبیعی جم خبر داد و ابراز امیدواری کرد بتوان با اعتبارات شوراي  راهبردی پتروشیمی ها آنرا اجرایی کرد.
 
رئیس اداره منابع طبیعی و ابخیزداری شهرستان جم گفت: در اقدامی تحسین برانگیز شاهد احکام سبز جایگزین مجازات حبس در مجموعه قضات شریف دادگستری شهرستان هستیم.
 
غلامی خاطرنشان کرد: در راستای تقویت حفاظت از منابع طبیعی، تفاهم‌نامه‌ای برای پایش تصویری منطقه با شعاع دید ۷۰ کیلومتر به‌منظور جلوگیری از تخریب اراضی، کنترل آتش‌سوزی و مدیریت بحران با پالایشگاه فجر منعقد شد.
 
پرویز غلامي از برخورد جدی با کسانی خبر داد که در منابع طبیعی و ملی ساخت و ساز دارند و ادامه داد اخیرا موردی در این زمینه نداشته ایم. 
 
گفتنی است در پایان نشست ، خبرنگاران ديدگاه های خود پیرامون عملکرد این اداره بیان کردند.
 
 
 

 

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000417666.jpg

آینه جم : در یک عملیات گسترده و هماهنگ، مأموران پلیس مبارزه با مواد مخدر استان بوشهر موفق به دستگیری زوجی شدند که به طور سازمان‌یافته اقدام به تهیه و توزیع مواد مخدر از نوع «گل» می‌کردند.

به گزارش آینه جم  به نقل از روابط عمومی پلیس استان بوشهر، در یک عملیات گسترده و هماهنگ، مأموران پلیس مبارزه با مواد مخدر استان موفق به دستگیری زوجی شدند که به طور سازمان‌یافته اقدام به تهیه و توزیع مواد مخدر از نوع «گل» می‌کردند.

این عملیات که با همکاری اطلاعاتی و فنی واحدهای مختلف پلیس انجام شد، منجر به کشف مقادیر قابل توجهی از این ماده مخدر و تجهیزات مربوط به بسته‌بندی و توزیع آن شد.

این زوج به مدت چند ماه به صورت مستمر، مواد مخدر را از استان همجوار تهیه و به دست مصرف‌کنندگان می‌رساندند.

پلیس با رصد فعالیت‌های مشکوک این افراد، و جمع‌آوری اطلاعات دقیق، موفق شد محل اختفای آن‌ها را در شهر عالیشهر شناسایی کرده و در یک عملیات غافلگیرانه آنان را دستگیر کند.

در جریان این عملیات، علاوه بر دستگیری این زوج، مقدار هفت کیلو ۵۰۰ گرم مواد مخدر «گل» و تجهیزات بسته‌بندی، در بازرسی از منزل و خودروی آنها کشف شد.

این دستگیری نشان‌دهنده تلاش مستمر پلیس برای مقابله با تولید و توزیع مواد مخدر در جامعه است.

مقامات انتظامی از شهروندان خواسته‌اند تا در صورت مشاهده هرگونه فعالیت مشکوک، مراتب را به مراجع ذی‌صلاح گزارش دهند تا اقدامات لازم به سرعت انجام شود.

پرونده این زوج برای رسیدگی بیشتر به مراجع قضائی ارجاع داده شد.

 

00000000000000000000000000000000000000000000311_223116_936.jpg

 

آینه جم 'با صدور احکام جداگانه‌ای از سوی استاندار بوشهر، ۲ فرماندار، ۳ معاون فرماندار، یک بخشدار و یک مدیر ستادی در استانداری بوشهر معرفی شدند.
 
به گزارش ‌آینه جم-با حکم دکتر ارسلان زارع استاندار بوشهر، محمد مظفری به عنوان سرپرست فرمانداری بوشهر و اسماعیل کاظمی به عنوان سرپرست فرمانداری دیلم منصوب شدند.
همچنین با حکم استاندار بوشهر، علی بحرانی به عنوان مشاور استاندار در امور ایثارگران منصوب شد. 
همچنین طی احکامی از سوی استاندار بوشهر، حسن درویشی به عنوان معاون سیاسی اجتماعی فرمانداری گناوه، علی اخلاقی معاون سیاسی اجتماعی فرمانداری کنگان و کریم خلیفه لیراوی معاون عمرانی فرمانداری گناوه منصوب شدند.
صدیقه سعادتمند نیز به عنوان بخشدار مرکزی دشتستان منصوب شد.
 
 
 

000000000000000000000000000000000000000000000000000011_184809_449.jpg

 

به گزارش آینه جم  محمد مظفری با حکم استاندار بوشهر به عنوان سرپرست فرمانداری بوشهر منصوب شد.
 مظفری متولد گناوه است از چهره های باسابقه تئاتر و فعالیت رسانه ای در استان بوشهر می باشد.
وی در دولت دوازدهم مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری بوشهر را برعهده داشت.
وی جایگزین «صالح رحیمی» خواهد شد که از آبان 1400 عهده دار فرمانداری مرکز استان بوده است.
قرار است معارفه فرماندار جدید مرکز استان فردا (چهارشنبه) در سالن اداره بندر بوشهر برگزار شود
 

000000000000000000000000000000000000000000000000000311_184805_601.jpg

فرماندار دیلم منصوب شد
با حکم استاندار بوشهر اسماعیل کاظمی سرپرست فرمانداری دیلم شد.
کاظمی سوابقی همچون سرپرستی فرمانداری بوشهر و مدیرکلی روابط عمومی استانداری را در کارنامه دارد.
پیش از این اسدی عهده‌دار مسئولیت فرمانداری دیلم بود.
 
 
 

0076.jpg

 

 

آینه جم/ یزدان شهید زاده‌ 
هر بار که سخن از مسئولیت‌های اجتماعی به میان می‌آید، داستانی از پدربزرگم در ذهنم زنده می‌شود. در نیمه دهه ۵۰، زمانی که مهندسان اروپایی در ارتفاعات نار، در دل کوه‌های جم استان بوشهر مشغول شناسایی مخازن گاز بودند، «دوبروس» فرانسوی، مهندس اکتشافات، به پدربزرگم مى‌گوید: «روزی اینجا آبادترین نقطه دنیا خواهد شد.»
اگر امروز هنر گفت‌وگو را بلد بودیم و توسعه سیاسی استمرار می‌یافت، شاید صنعت وابسته به نفت و گاز در کنار عظمت دریا می‌توانست به‌حقیقت، بوشهر را به آبادترین نقطه زمین تبدیل کند. در این صورت، به‌جای آنکه از کمبودهای مسئولیت اجتماعی صنعت نفت سخنى بگوییم، امروز می‌‌توانستیم آن را به‌عنوان یک مدل موفق به جهان معرفی کنیم اما صنعت نفت ایران در استان‌های بوشهر و خوزستان، به‌جای اندیشیدن به توسعه، فقط بر تولید متمرکز بوده است.
نتیجه این یک‌بُعدی‌نگری، موجب شکل‌گیری تداخلات عمیق در سطوح اجتماعی، زیربنایی و محیط‌زیستی بوده است. جمعیت مناطق نفت‌خیز به‌شدت افزایش یافته و این رشد شتابان، فشار سنگینی بر زیرساخت‌ها وارد کرده است؛ فشاری مضاعف‌تر از بحران عمومی مسکن در ایران، کمبود منابع آب و سرانه پایین فضاهای عمومی بر گُرده بومی‌نشینان سنگینی می‌کند.
گویی برای توصیف بهتر این وضعیت باید از عباراتی مانند «توربو»، «پلاس» و «سوپر» در کنار واژه‌های «تنش»، «فشار» و «تداخلات» استفاده کرد! مسئولیت اجتماعی، قاعدتاً باید پیش از بروز تداخلات اجتماعی آغاز شود اما در ایران، این مفهوم پس از وقوع بحران و در واکنش به نارضایتی‌های اجتماعی مطرح می‌شود.
شرکت‌ها و سازمان‌ها پروژه‌هایی تحت عنوان CSR تعریف می‌کنند اما احساس غالب در میان جوامع محلی این است که این اقدامات، بیش از آنکه‌ امری جامع و جامعه‌نگر باشند، جلوه‌ای زینتی، سلیقه‌ای، خیرخواهانه و حتی صدقه‌مآبانه دارد.
هرچند صنعت نفت خود را پیشگام در مسئولیت اجتماعی می‌داند اما وقتی این صنعت بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی کشور است و دامنه بنگاه‌داری آن حتی به وزارتخانه‌هایی چون کار، آموزش‌وپرورش و دفاع هم کشیده شده که قیاس وضع موجود با توقع و انتظارات همخوانى ندارد.
در پی توسعه روزافزون مجتمع‌ها و پالایشگاه‌های گازی و گسترش پتروشیمی‌ها در جنوب استان بوشهر، شهرهایى مانند کنگان، عسلویه و جم، جمعیت این مناطق در مدت‌زمانی کوتاهى دوبرابر شده است. این سیل مهاجرت، علاوه بر برهم‌زدن تعادل نسبت جنسیتی، به افزایش سرسام‌آور قیمت مسکن و زمین انجامیده و تقاضایی فراتر از ظرفیت عرضه را ایجاد کرده است.
به‌واسطه سیاست‌های کلان نادرست، جوامع محلی در جنگ بقا، زندگی را دارند می‌بازند و سرانه‌های فضاهای فرهنگی، آموزشی و ورزشی این مناطق به‌غایت انحراف بیشتری از استانداردها را نشان می‌دهد. مسئولیت اجتماعی به‌معنی حفاظت از شأن انسانی و بحران‌زدایی به‌جاى بحران‌آفرینی است، اما بی‌توجهی مسئولان به دو اصل کلیدی شفافیت و پاسخگویی موجب شده است که حتی با وجود اسناد بالادستی و نظام‌نامه‌های متعدد، مسئولیت اجتماعی، اقناع جوامع محلی را در پى نداشته باشد.
تا زمانی که این مسئله در قالب یک قانون مصوب نشود، مسئولیت اجتماعی به پایداری اجتماعی منجر نخواهد شد؛ چراکه هنوز نفت بین تکالیف قانونی و مسئولیت اجتماعی مرز کشیده. این یعنی صنعتی مانند نفت، CSR  را وظیفه قانونی خود نمی‌داند و تنها به فراخور فشار، مطالبه‌گری و اعتراض بومی‌نشینان دست به اقدامات نمایشی و به‌صرفه می‌زند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که ۷۰ درصد شرکت‌های نفتی بین‌المللی، گزارش‌های سالانه خود را درباره مسئولیت اجتماعی منتشر می‌کنند، اما در ایران این رقم کمتر از ۱۰ درصد است. هرچند وزارت نفت مدعی است که نزدیک به ۴۷ همت در این حوزه بودجه مصوب دارد، اما تاکنون گزارش دقیقی از میزان تخصیص، پراکندگی و جزئیات پروژه‌های اجراشده در رسانه‌ها منتشر نشده است.
در اتحادیه اروپا، استانداردسازی و گزارش‌دهی پایداری در حوزه مسئولیت اجتماعی به قانون تبدیل شده است و حتی شرکت‌های غیراروپایی که در منطقه یورو فعالیت دارند، ملزم به رعایت این قوانین هستند. نه‌تنها در کشورهای توسعه‌یافته، بلکه حتی در پاکستان نیز مسئولیت اجتماعی به قانون تبدیل شده است.
شاید مجلس ما نیز پس از تکمیل طومارهای امضاء برای اجرای قوانین مربوط به حجاب و عفاف و پرداختن به اولویت‌ها و موانع خودساخته‌اش، بتواند زمانی را به چنین مسئله مهمی اختصاص دهد.
*** هم میهن
 
 

 

 

00000000000000000000000000000000000000000000006d9809a473e1f50d45e.jpeg

 

آینه جم-رییس کل دادگستری استان بوشهر از واریز ۹ هزار میلیارد ریال اعتبارات عوارض حق آلایندگی به حساب این استان خبر داد.
به گزارش آینه جم مهدی مهرانگیز، رئیس کل دادگستری استان بوشهر صبح امروز با بیان اینکه یکی از مطالبات مهم استان موضوع اعتبارات عوارض حق آلایندگی بود، اظهار کرد: با ورود و پیگیری‌هایی که دادگستری کل استان بوشهر در این خصوص انجام داد مبالغی به استان تخصیص و واریز شد و مجددا مبلغ ۹ هزار میلیارد ریال دیگر نیز به حساب استان واریز شد که امسال جمعا تاکنون بالغ بر ۴۷ هزارمیلیارد ریال به استان تخصیص و واریز شده است.
وی افزود: این مبلغ نیز که به حساب استان واریز شده است به حساب شهرداری‌ها، دهیاری‌ها، و بخشداری‌ها واریز می‌شود که در مسیر توسعه شهری و محله‌ها و طرح‌های عام المنفعه و جا‌هایی که مشکل و کمبود وجود دارد در چارچوب قانون که به آنها اجازه داده است، استفاده قرار گیرد و نباید در مسیری که حق ندارند این مبالغ مصرف شود.
رئیس کل دادگستری استان بوشهر به نوع هزینه کرد این اعتبارات را بر اساس قانون و مقررات تاکید کرد و گفت: بر اساس تاکیدات قبلی شهرداری‌ها، بخشدار یها و دهیاری‌ها می‌بایست صورت هزینه و عملکرد خود را به استانداری و دادگستری استان ارائه دهند که پس از بررسی مدارک و اسناد ارائه شده و اطمینان از رعایت این اعتبارات در مسیر واقعی خود، مبلغ حق آلایندگی جدید نیز به حساب آنها واریز می‌شود، زیرا طبق قانون مشخص شده است که این مبالغ باید در کجا هزینه شود و چنانچه در موارد مشخص شده هزینه نشود، سازمان بازرسی و دیوان محاسبات کشور وارد می‌شوند و با خاطیان این امر برخورد قانونی می‌کنند.
وی تصریح کرد: با پیگیری‌های دادگستری کل استان و واریز این حجم از مبالغی که امسال در چند مرحله به حساب استان و شهرداری ها، دهیاری‌ها و بخشداری‌ها صورت گرفت موجب، انقلابی در حوزه مبلمان شهری و ارائه خدمات بهینه به مردم در شهر‌ها و روستا‌های پیرامونی مناطق آلوده ایجاد می‌شود که رضایتمندی مردم به دنبال دارد.
مهرانگیز ادامه داد: پیگیری حقوق عامه را به عنوان یک اولویت در دستگاه قضایی دانست و گفت: با توجه به منویات رهبر معظم انقلاب و تاکیدات رئیس قوه قضاییه موضوع حقوق عامه به طور جد در دستور کار دادگستری استان بوشهر قرارگرفته است که در این خصوص تمام تلاشمان را بکار می‌گیریم.

000000000000000000000000000000000000000000000000000000000002048.jpg

 

آینه جم : جداول بودجه پیشنهادی 1404 در شرایطی منتشر شده که بازهم سهم اندک ردیف های اختصاصی استان چنگی به دل نمی زند و حتی در پروژه راه آهن شاهد سقوط بودجه هستیم.

به گزارش آینه جم ؛ یکی از بخش های مهم بودجه دولت ها، پیوست مربوط به اعتبارات پیشنهادی پروژه های عمرانی است که در این زمینه، بوشهر دارای 15 پروژه اختصاصی یا مشترک با استان های دیگر در لایحه بودجه 1404 است، لایحه ای که اکنون درمجلس درحال چکش کاری برای تصویب است.

از نکات قابل توجه در لایحه بودجه سال آینده، سقوط اعتبار پیشنهادی برای راه آهن است، طوری که تنها یک میلیارد تومان برای این ردیف برآورد شده، حال آنکه سالجاری 295 میلیارد تومان برای این ردیف منظور شده بود. (البته میزان تخصیص بسیار پایین تر است.)

رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان بوشهر در گفتگو با «خلیج فارس» معتقد است کاهش قابل توجه بودجه پیشنهادی راه آهن بوشهر جای نگرانی ندارد.

علی پورداوود که قرار است این هفته تودیع شود، می گوید: سازمان برنامه و بودجه درنظر دارد پروژه راه آهن بوشهر را از محل اعتبار صندوق توسعه ملی که قبلا اجازه آن از رهبری گرفته شده، پیش ببرد، از این رو برای اینکه ردیف راه آهن بوشهر در لایحه باقی بماند، یک میلیارد تومان برای آن منظور شده، ولی تامین اعتبار آن از محل دیگری است که جداگانه از لایحه بودجه می باشد.

در جریان سفر پزشکیان به بوشهر نیز وی به ضرورت اتصال این استان به راه آهن به عنوان پیش نیاز توسعه بندر تاکید کرد، اما تامین مالی این پروژه را منوط به جلسات بیشتر با حضور کارشناسان کرد. باید منتظر ماند و دید آیا تغییر ریل بودجه گذاری راه آهن بوشهر، به سود این پروژه تمام خواهد شد یا خیر؟

ردیف هایی که افزایشی و کاهشی شدند

در لایحه بودجه 1404 بیشترین رشد اعتباری در ردیف های مرتبط با استان بوشهر مربوط به احداث بزگراره دالکی- کنارتخته (و پروژه های مشترک با استان فارس) و باند دوم فیروزآباد-جم به ترتیب با 278 و 108 درصد می باشد.

همچنین جدا از اعتبار راه آهن، بودجه پیشنهادی مجتمع فرهنگی عسلویه هم کاهشی است.

سد و بندری که مشروط شد

نکته دیگر اینکه؛ دو پروژه سد دهرود دشتستان و اسکله بوالخیر تنگستان در ردیف طرح هایی قرار گرفته که اختصاص اعتبار به آنها منوط به گرفتن مجوز از کمیسیون ماده 23 شده است.

نهایتا اینکه این لایحه با چه تغییراتی به قانون تبدیل شود، به قدرت چانه‌ زنی نمایندگان و مسئولان استانی بستگی دارد و اینکه چه میزان از این اعداد‌و‌ارقام که همیشه روی کاغذ، تصویر بهتری دارد، به واقعیت تبدیل می‌شود، به عملکرد دستگاه‌ها در جذب بودجه مناسب وابسته است.

اما باید تاکید کرد در مقابل سهم بالایی که استان بوشهر در تامین مالی کشور دارد، این حقش در بودجه سالانه نیست که برای پروژه های دارای ردیف آن، اعتبارات قطره چکانی پیش بینی شود./ خلیج فارس

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000002564.jpg

 

 

آینه جم : در نزدیکی سال نو، تکاپوی مردم در بازار و شوق و ذوق برای خرید تماشایی می شود، اما امسال وضعیت به گونه ای شده که بسیاری از مردم رغبت ندارند برای تماشا به خیابان و بازار بیایند؛ وضعیتی که کسبه را دلسردتر از همیشه کرده است.

به گزارش آینه جم ؛ این درحالی است که کسبه تلاش دارند بهترین اجناس خود را در این ایام عرضه کنند تا به سود مناسب برسند، اما اکنون در چند قدمی عید نوروز، بازار رنگ و بویی از عید ندارد و گویا همچنان در خواب زمستانه فرورفته است.

در این شرایط انتظار می‌رود دولت‌ برای رونق بازار تدبیر کنند، اما افزایش قیمت‌ها به دلیل نوسانات ارزی دلیلی شده تا همه مسئولان به جای کنترل این وضعیت، از نظارت بر بازار سخن بگویند.

نظارتی که به دلیل هدف گرفتن بازار به جای عاملان اصلی تلاطم بازار، بیشترین آسیب را به بازار وارد خواهد کرد و بازاریان را درگیر مشکلاتی خواهد کرد که در بی‌ رونقی بازار بیشتر آنها را گلایه‌مند کند.

همه افرادی که شناختی از وضعیت اقتصادی کشور دارند، می‌دانند که اقتصاد ایران بهشت دلالان است و دلالان در این بازار آزادی عمل بسیاری دارند که نه تنها مالیات نمی‌دهند، بلکه بیشترین درآمد را نصیب خود می‌کنند.

در این شرایط نمی‌ توان تنها با افزایش نظارت بر بازار، قیمت‌ ها را کنترل کرد، چرا که حتی فضا برای فعالیت دلالان بیشتر می شود.

کارشناسان معتقدند به جای درگیر کردن بازاریان با شرایطی که مستحق آن نیستند، تدابیری برای مقابله با دلالی اندیشیده شود، از جمله اینکه سیستم توزیع اصلاح تا مشخص شود کالا در کجا تولید و چگونه به دست مصرف‌کننده نهایی می‌ رسد.

این شفافیت و رصد است که از احتکار پیشگیری خواهد کرد و در کنار آن بکارگیری شیوه هایی برای رونق به تولید، کارایی بیشتری از نظارت های فصلی و موسمی دارد و نیاز به فشار غیرمنطفی بر بازار هم نیست.

 

خلیج فارس

جدیدترین مطالب