IMG_20240929_113527_245-1030x579.png

آینه جم- مهدی افشارنیک

تصور اینکه به شما «مهندس سکوی گازی» گفته شود، خط اول تأمین گاز کشور، حماسه‌سازان امنیت انرژی ایران، دلاوران تحریم‌شکن، مردان استوار نیروآفرین و… و کلی عنوان و افتخار از این دست، اما در آخر ماه کسورات و حذفیات فیش حقوقی تان به عنوان «سقف قرارداد» دو برابر حقوق دریافتی‌تان شود و در فیش‌تان به شما گزارش شود، چه حالی به شما دست می‌دهد؟

این حال و روز سکونشینان نفتی و گازی کشور است که با اشاره به فعالیت در گرمای بالای 50 درجه و رطوبت‌های 90 درصد تابستان، این روزها با تجمع و کارزارهایی خواستار حذف محدودیت سقف حقوق هستند.

در روزهای اخیر این بحث دوباره داغ شد. با اینکه سقف حقوق برای همه کارمندان دولت از سال 96 اجرائی شد و نفتی‌ها هم شاملش شدند اما در همین روزها، برای صدمین بار در سرخط خبرهای نفتی قرار گرفت.

وزیر نفت: خودم هم مشمول سقف حقوق بودم

هم وزیر نفت در بازدیدش از عسلویه و خارک از این موضوع سخن گفت و خود را شامل سقف مستمر و غیر‌مستمر دانست و هم اینکه کمیسیون انرژی مجلس به موضوع ورود کرد.

محسن پاک‌نژاد گفت: «من خودم هم مشمول این سقف حقوق بودم و هستم و درک می‌کنم شما چه می‌کشید». خطابش به نیروهای عملیاتی سکوهای گازی بود. او طی دو روز به عسلویه و خارک رفت و جا به ‌جا از این موضوع سخن گفت. اما مسئله از کجا رقم خورد و این‌گونه شکل گرفت؟

موضوع حقوق‌های نجومی که در سال 95 برجسته شد و ماجرای سیاسی، دامنه‌اش به مصوبه و آیین‌نامه و چنین و چنان قانون‌گذاری کشید که برای کارمندان دولت سقف حقوق بگذاریم. انگار در همان ماجرای حقوق‌های نجومی این کارمندان بودند که نجومی می‌گرفتند!! چه‌بسا همان‌ها که می‌گرفتند، کماکان نیز می‌گیرند و گویی این کارمند جماعت بود که باید تاوان زیست نجومی دیگران (مدیران بانکی و بیمه‌ای) را می‌داد.

در نامه‌ای که کارکنان شرکت نفت و گاز پارس (تأمین‌کنندگان 70 درصد گاز کشور) به مدیرعامل شرکت نفت نوشتند، این موضوع آمده است: «نحوه محاسبات حقوق و مزایا از سال 1400 تاکنون موجبات نارضایتی و اعتراض گسترده کارکنان مناطق عملیاتی را پیش آورده است. به نحوی که افزایش‌های حقوق این کارکنان که هر‌ساله بر‌اساس آیین‌نامه نظام‌های اداری و استخدامی کارکنان نفت صورت می‌گیرد، در فیش حقوقی مشمول کسورات سقف حقوق شده و در نتیجه انگیزه کارکنان مناطق عملیاتی را به‌شدت تحت تأثیر قرار داده است».

مقایسه با حقوق‌های چند ده هزار‌دلاری

مسئله الان دقیقا چیست؟ نیروهای عملیاتی می گویند در چند صد کیلومتر آن‌سوتر در یکی از کشورهای عربی همسایه، حقوق‌هایی 10 هزار تا 15 هزار دلار انتظارشان را می‌کشد.

یکی از نیروهای عملیاتی عسلویه شاغل در پالایشگاه چهارم می‌گوید: «وزارت نفت امسال درخواست تشکیل شورای حقوق و دستمزد نکرده است و باید در آن جدی حضور یابد و تقاضای افزایش سقف را داشته باشد، ضمن اینکه وزیر باید درخواست کند سقف برای نیروهای عملیاتی برداشته شود و کارکنان طبق همان جداولی که در بدو استخدام پذیرفتند و قرارداد امضا کردند و شرکت نفت موظف به تأمین آن است، حقوق دریافت کنند».

نکته دیگری که این نیروی عملیاتی بیان می‌کند، این است که وزارت نفت باید تکلیف نیروی اداری و ستادی‌اش را از نیروی عملیاتی جدا کند. مشکلی که وجود دارد، این است که وزارت نفت برای کل کارکنانش می‌خواهد سقف را افزایش دهد که این در‌واقع گروگان‌گرفتن نیروی عملیاتی است که در سختی‌های بسیار طاقت‌فرسایی کار می‌کند. کاری که حقوقش در کشورهای عربی حداقل 10 برابر حقوق دریافتی در ایران است.

پای صحبت یکی از نیروهای عملیاتی برویم، بد نیست. یاسر حسن‌پور می‌گوید: 10 سال روی سکوها بودم و الان در منطقه عملیاتی عسلویه‌ هستم. راستش همین اول بگویم که کسی اصلا میل به حضور در سکو ندارد که دو هفته از ماه را بر روی سکو دور از خانواده باشد. چون چه دور باشد، چه نزدیک، حقوقش یکسان است و سیستم امروز قدر سختی و زحمتی را که او روی سکو می‌کشد، نمی‌داند.
منبع: شرق

IMG-20241007-WA0000.jpg

 
آینه جم- سیدحسین میرافضلی
مصرف بیش از حد گاز در بخش خانگی و عمومی منجر به ناترازی گاز در ماه‌های سرد سال می‌شود. اولین ضربه خسارت‌بار این ناترازی به بخش تولید وارد می‌شود و آسان‌ترین کار دولت قطع گاز واحدهای بزرگ صنعتی است که میلیاردها دلار خسارت به کشور وارد می‌کند.
بیش از ۶۰ کشور جهان زمستان سردتری از ایران دارند و از شبکه گازرسانی به خانه‌ها نیز برخوردار نیستند، بیشتر این کشورها جزو کشورهای پیشرفته هستند. مردم این کشورها گرمای خانه‌ها را از طریق برق یا هیزم و غیره تامین می‌کنند و در خانه و اداره لباس گرم می‌پوشند. مصرف بی‌رویه گاز در ایران عامل اصلی آلودگی هوا در ماه‌های سرد سال است. 
مصرف روزانه ۶۰۰ هزار تن گاز در کشور منجر به نابودی روزانه ۲,۴ میلیون تن اکسیژن هوا و انتشار ۱.۶ میلیون تن گاز سمی co۲ عمدتا در شهرهای بزرگ می‌شود. میزان آلایندگی ناشی از سوختن گاز طبیعی در زمستان بیش از همه خودروهای بنزینی و گازوییلی است. کاهش مصرف گاز باید به خواست و فرهنگ عمومی تبدیل شود و همه نخبگان و رسانه‌ها باید در جهت این هدف بزرگ ملی تلاش کنند. 
به عقیده نگارنده با اجرایی کردن راهکارهای زیر می‌توان ترمز مصرف بی‌رویه گاز را کشید: 
۱- اطلاع‌رسانی به همه پرمصرف‌ها در خصوص قطع گاز در صورت مصرف بیش از الگوی تعیین شده
۲- تشویق مردم به پوشیدن لباس گرم در خانه طی روزهای سرد زمستان
۳- تنظیم دمای خانه روی ۲۰ درجه 
۴- الگوی مصرف اقیلم‌ها بر اساس دمای ۲۰درجه اصلاح شود.
۵- قیمت گاز برای مصارف بیش از الگوی مصرف، پلکانی بر پایه قیمت گاز صادراتی افزایش یابد.
۶- مشترکینی که نسبت به میانگین مشابه در سال‌های گذشته گاز کمتری مصرف کنند به میزان کاهش مصرف بر پایه گاز صادراتی به حساب طلبکاری آنها از دولت ثبت و شش ماه بعد تسویه شود. البته این قاعده مشمول شهر و استان نیز می‌شود یعنی چنانچه میانگین مصرف خانگی کاهش یابد و همچنین میانگین مصرف شهر یا منطقه یا استان کاهش یابند دولت متناسب با کاهش مصرف بودجه عمرانی و توسعه‌ای آن شهر یا استان را افزایش دهد. 
۷- تشویق به استفاده از هیتر برقی از ساعت ۲۳ تا ۸صبح که مشکل تامین برق وجود ندارد.
۸- تسریع در جایگزینی کنتورهای برق پرمصرف‌ها با کنتورهای هوشمند طی ماه‌های آتی 
۹- آگاه‌سازی مردم در خصوص عدم استفاده از وسایل برقی پرمصرف در ساعات پیک مصرف جهت مدیریت مصرف گاز و برق
۱۰- عدم قطع گاز نیروگاه‌های راندمان بالا و ممنوعیت قطع گاز نیروگاه‌های مقیاس کوچک
۱۱- تشویق مردم به جایگزینی پکیج با موتورخانه‌های پرمصرف
۱۲- ممنوعیت اختصاص گاز به کشت گلخانه‌ای در سردترین نقاط کشور
۱۳- حمایت از سرمایه‌گذاری‌های مردمی جهت ساخت ده هزار مگاوات نیروگاه‌های مقیاس کوچک با راندمان ۸۰ درصد در تهران و شهرهای بزرگ جهت تامین برق و حرارت مورد نیاز ساختمان‌ها و صنایع، بدون نیاز به استفاده از شبکه انتقال و جلوگیری از هدررفت حداقل ده درصد برق تولیدی در شبکه انتقال
۱۴- آخرین گزینه دولت قطع گاز واحدهای صنعتی و تولیدی باشد و رویه کاملا اشتباه و خسارت‌بار گذشته تکرار نشود. اقتصاد ملی دیگر توان تحمل اینگونه خسارت‌های سنگین را ندارد.
۱۵- پالایشگاه‌های گاز به بهترین شکل تعمیرات و آماده‌سازی شوند که در ماه‌های سرد سال با تمام ظرفیت تولید کنند. نیروگاه‌های راندمان بالا و مقیاس کوچک نیز کلیه عملیات تعمیراتی را تا ابتدای آذرماه به پایان برسانند و ۴ ماه سرد با تمام ظرفیت تولید داشته باشند. هر گونه اصلاحات که در شبکه توزیع و انتقال گاز و برق لازم است باید تا ابتدای آذرماه به پایان برسد.
* دانش نفت

 

A000ol449.jpg

 

آینه جم- ثریا صفری
هفته گذشته بدون هیچ توضیحی یک میلیون تومان به حساب بازنشستگان کشوری و لشکری واریز شد. لابد آنقدر شرم آور هست که روی شان نشده بگویند توان اجرای قانون را ندارند.
مجلسیان و اهل دولت حداقل به آبروی خود در تصویب قانون فکر کنید. قانون می نویسید و برنامه بودجه کشور را موظف می کنید حقوق بازنشستگان را طی سه سال، ۹۰ درصد دریافتی کارکنان هم رده خود در دستگاه ها را افزایش دهید، اما اکنون که در نیمه مهرماه هستیم و قریب 200 روز از ژست قانونی شان می گذرد، هنوز احکام همسان سازی حقوق بازنشسته ها صادر نشده است.
دولت سیزدهم در شب انتخابات با تحقیر آمیز ترین و توهین بارترین وجه رفتاری را با بازنشستگان به کار برد و ۳ میلیون تومان از مطالبات عقب افتاده آنان را به حسابشان واریز کرد، اما توقع می رفت پس از استقرار دولت دولت جدید که ادعای شایسته سالاری دارد، این رفتار تحقیر آمیز با بازنشستگان ادامه نیابد.
اگر می خواهید تا پایان سال این نمایش سخیف و تحقیر آمیز چند ماه یک بار واریز یک میلیون تومان را ادامه دهید اعلام کنید!
آقایان مجلس و دولت! با خودتان نیز تحمل همین گونه رفتار را دارید؟ اطلاع دارید در روزهای اخیر قمیت شیر و محصولات را که برای بازنشستگان ضروری است، براساس اعلام وزیر جهادکشاورزی ۲۰ درصد افزایش دادید تا بیشتر مردم به دلیل گرانی حتی نزدیک محصولات لبنی نشوند.
نمایندگان تندرو و تندخوی مجلس که برای برخی جریانات سیاسی پایداریچی یقه می درند، چرا در برابر فجایع گرانی لب فروبسته و خود را به فراموشی زده اند؟
بزرگترین عوامل از دست دادن حمایت ملت از دولت و حاکمیت عدم توجه به مردم است. ممکن است گفته شود دولت تازه از راه رسیده است اما از دلایل این سخن سرگشاده تکرار یک رفتار از سوی مجلس و دولت سیزدهم و چهاردهم است.
بهتر نیست دست از سر با نشستگان بردارید؛ بسیاری از بازنشسته ها عمری برای بقا ندارند، بیماری کهولت و رنج زندگی آنها را بس است. اما برای اجرای قوانینی که زیر پا گذاشتید و رفاهی که از آنها گرفتید، حلال تان نمی کنند.
 
 
 
 
***خلیج فارس
 

 

 

aa330115.jpg

 

آینه جم- ایرج گلشنی

دریانوردان انسان‌هایی هستند که خانه‌شان روی آب است و جز آب، چیزی نمی‌بینند. این سربازان خط مقدم اقتصاد به معنای دقیق کلمه دل به دریا می‌زنند و زندگیشان را با حال دریا تنظیم می‌کنند. این روزها که صنعت دریانوردی با بحران تامین نیروی انسانی کارآمد روبه‌روست اما این توانایی را دارد که ماموریت‌های دریایی خود را در سختترین شرایط جوی و در دورترین نقاط جهان با موفقیت به پایان برساند. 

با ورود بخش خصوصی به عرصه کشتی‌داری تا حدود زیادی قابل پیش‌بینی بود که دریانوردان حرفه‌ای جذب شرکت‌های خصوصی شوند. تامین نیرو برای این دسته از شرکت‌های تازه‌وارد، دغدغه مهم و نیازمند برنامه‌ریزی‌است زیرا فرآیند تربیت نیروی دریایی زمان‌بر است و نبود نهادی معتبر برای تامین نیروی دریایی مورد نیاز شرکت‌های کشتیرانی خصوصی می‌تواند سرمایه‌گذاری در حمل و نقل دریایی را با تعلل و تردید روبه‌رو کند.

چنانچه بخواهیم ریشه‌ای به مشکل تامین نیروی انسانی دریایی کشورمان بپردازیم به نقش ناکارآمد مشاوران آموزشی در دوره دبیرستان برمی‌خوریم که هیچگاه برگزیدن چنین حرفه‌ای را به جوانان مستعد توصیه نمی‌کنند. چرا که آن‌ها دریانوردی را جزو مشاغل سخت و طاقت‌فرسا دانسته و ترجیح می‌دهند به طور سنتی جوانان را به رشته‌هایی چون مهندسی، پزشکی و علوم انسانی با بازار کار نامناسب و به ظاهر پرطرفدارسوق دهند.

با این وجود باید گفت که دریانوردی می‌تواند حرفه مشقت‌باری نباشد چنانکه جنبه‌های جذاب و منطبق با استانداردهای امروزی را برای آن در نظر بگیریم. متاسفانه آمار دقیقی از تعداد دریانوردان ایرانی شاغل در عرشه کشتی‌های در سطح جهان در دست نیست. برخی دریانوردان ایرانی در کشورهای دیگر همچون آفریقا، انگلیس، استرالیا و کشورهای حاشیه خلیج فارس فعالیت می‌کنند. این بدان معناست که گواهینامه‌های دریانوردی ایران، دارای ارزش بین‌المللی است. از این نظر ایران در فهرست سفید کنوانسیون «STCW» قرار دارد.

 

 

آینه جم- منصور حاجی پور | مدرس گردشگری، تشریفات و مذاکره

 

bbb300.jpg

 

شعار روز جهانی گردشگری سال 2024 ” گردشگری و صلح”
WORLD TOURISM DAY
TOURISM AND PEACE

پنجم مهر ماه مطابق با 27 سپتامبر روز جهانی گردشگری را گرامی می داریم. و این روز را به تمامی دست اند کاران و علاقمندان به این صنعت انسانی تبریک می گوئیم.

هرساله به مناسبت این روز، شعاری از سوی سازمان جهانی گردشگری برای برجسته سازی ارزشهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی ، اقتصادی و محیط زیست گردشگری انتخاب و اعلام می گردد وکشورهای عضو این سازمان بایستی در راستای تحقق این شعار تلاش نمایند.

سازمان جهانی گردشگری تنها سازمانی است که فعالیت های آن کلیه جنبه های مختلف گردشگری درسطح جهان را شامل می شود و اهداف آن عبارت است از گسترش و توسعه گردشگری با در نظرگرفتن کمک به « توسعه اقتصادی ، تفاهم بین المللی، صلح، احترام جهانی بدون هیچگونه تمایز از نظر نژاد، جنس، زبان، مذهب» این سازمان با آگاهی از تغییرات شرایط اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی جهان بر روی گردشگران و تغییرات بازار، روش های توسعه گردشگری را تحت بررسی دائم قرار داده و ضوبط و استاندارهای گردشگری را تعیین می نمایند.

تمرکز شعار امسال براستفاده ازگردشگری به عنوان پلی بین فرهنگ های مختلف، ترویج دوستی ، کاهش در گیری و صلح است.
گردشگری به عنوان یکی از پدیده های چند بعدی و تاثیر گذار نقشی اساسی در ترویج صلح و هم زیستی مسالمت امیز میان ملت ها و فرهنگ ها ایفا می کند. البته گردشگری ضرورتا در صلح مشارکت نمی کند، ولی دارای ظرفیت زیادی برای این امر از راه های مختلف است.

در عصر پرشتاب و در جهانی که عصر ارتباطات لقب گرفته هیچ ملتی و هیچ فردی نمی تواند در انزوا زندگی کرده و خود را بی نیاز از دیگران بداند.

در کشور ما نیر دیدگاه های مهمان نوازی مذهبی و ملی – مذهبی از دیر باز مورد توجه بوده و هست. در بعد مذهبی حدیث معتبرپیامبراسلام (ص) که می فرماید: اکرم الضیف و لوکان کافرا” تکریم کنید به مهمان ولو کافر باشد.

حضرت علی ( ع ) نماد دیگر مهمان نوازی در دیدگاه مذهبی است.

دوبیت شعر معروف و منسوب به ایشان در دیوان امیر المومنین در فواید مسافرت و سیر و سفر را به شرح زیرمی آوریم:

تغرب عن الاوطان فی طلب العلی وسافره ففی الاسفار خمس فوائد
تفرج هم واکتساب معیشه و علم و آداب و صحبته ماجد

حسین میمندی، ترجمه آن را به شعر در آورده است:

جمعی که رموز عشق دریافته اند کام دل خویش در سفر یافته اند
علم وادب و خرمی و کسب معاش در صحبت ارباب نظر یافته اند

و اما دیدگاه ملی – مذهبی

در این دیگاه ، مهمان نوازی همواره باهم آمیخته شده وعارفان بزرگ،طلایه داران این آمیختگی بوده اند. مولوی، حافظ، عطار، ابو سعید ابوالخیر و بسیاری دیگراز بزرگان را می توان بر شمرد، اما بعنوان نماد مهمان نوازی در دیدگاه ملی – مذهبی، عارف بزرگ ایرانی شیخ ابوالحسن خرقانی را می توان در نظر گرفته.

او می گوید: ” هر که در این سرای درآید، نانش دهید و از ایمانش مپرسید، چه آن کس که به در گاه باری تعالی به جان ارزد، البته بر خوان بوالحسن به نان ارزد.”

(این شعار برسردرآرامگاه این بزرگوار در شاهرود نقش بسته است.)

شعار انتخاب شده امسال، در کشور ما نیز موضوعیت خاصی دارد، چرا که شعار دولت ، صلح، گفتگو و هم زیستی است.

لازم می داند مجددا یادآوری نماید که، گردشگری، پیام آور دوستی و تفاهم بین مردمان جوامع مختلف است و موجب پیوند آنان با یکدیگر می شود این صنعت انسان محور. توانایی ظاهر شدن به مثابه زبان مشترکی برای گفتگو و ابزاری جهت صلح جهانی را دارد. و نیز پاسخ قدرتمندی برای چالش های جهانی و تروریسم می باشد.

انشالله با نگاه مثبت تر و نیز تفکر عمیق تر به گردشگری، در آینده نه چندان دور، شاهد شکوفایی گردشگری بومی و نیز گردشگری بین المللی که معیارها و استانداردهای لازم را طلب می کند باشیم و بتوانیم در بازار های جهانی سهم خود را بنحو مطلوبی کسب نمائیم.

جدیدترین مطالب